Alles wat u moet weten over Milatos, Kreta

van Rental Center Crete - Car hire
Dit artikel werd gepubliceerd op 8 december 2021 en bijgewerkt op 29 maart 2023.
Milatos Kreta

Als u op zoek bent naar een mooi, traditioneel dorp met karakter dat niettemin zeer gemakkelijk te bereiken is en een uitstekende toegang tot een fantastisch strand heeft, dan is Milatos misschien precies wat u zoekt.

Waar ligt Milatos, Kreta?

Milatos ligt aan de noordkust van Kreta, in de regionale eenheid Lasitihi, het meest oostelijke deel van het eiland. Het ligt aan het oostelijke deel van de baai van Malia, ongeveer 45 kilometer ten oosten van Heraklion, en 30 km van Agios Nikolaos. Malis zelf, waarnaar de baai is genoemd, mag dan de reputatie hebben een feestbestemming te zijn, Milatos Kreta is iets heel anders: Het strand van Milatos heeft een kleine vissershaven met een paar goede visrestaurants en een levendig strand. Het dorp Milatos - slechts een kilometer landinwaarts - is een oase van traditionele stenen huizen, sommige gerestaureerd door buitenlanders die verliefd zijn geworden op de rustieke charmes van het dorp.

Oude stenen huizen in Milatos Village

Hoe kom ik in Milatos

Milatos is zeer gemakkelijk te bereiken, direct aan de E75 die langs de noordelijke kustlijn loopt. Om er te komen, kunt u uw auto huren direct bij de luchthaven ligt. U bent in een mum van tijd op weg en bent in iets meer dan een half uur in Milatos. Als u per boot aankomt, kan er een auto voor u klaarstaan in de haven van Heraklion, op de plaats waar u van boord gaat.

De KTEL Heraklion - Lasithi publieke busdienst rijdt ook naar Milatos. Voor dienstregelingen, kijk hier.

De geschiedenis van Milatos, Kreta

Dit deel van Kreta is doordrenkt van oude geschiedenis. Het huidige Milatos ligt zeer dicht bij de plaats van de oude Minoïsche stad Milatos, die in de 3e eeuw v.Chr. door de oude stad Lyttos werd verwoest.

Restaurants aan zee in Milatos

Interessant is dat Milatos een band heeft met een stad die veel beroemder is maar een zeer vergelijkbare naam heeft - de kolonie Miletus in Klein-Azië. De naam Miletus was, volgens de legende, de naam van een jongen die door wolven was grootgebracht. Toen hij volwassen was, doodde hij de tiran van de stad en vluchtte vervolgens naar de kust van Klein-Azië. De kolonie die hij daar in 1500 v. Chr. stichtte, Miletus, werd beroemd in de hele antieke wereld - niet in het minst omdat het de geboorteplaats was van verschillende bekende filosofen, zoals Anaximander, Thales, en Hippodamus.

Vissersboten in de haven van Milatos

In Homer's verslag was Milatos ook één van de zeven Kretenzische steden die troepen stuurden naar de Trojaanse oorlog.

Wat te zien en te doen in Milatos

In Milatos kunt u de ontspannen en gezellige sfeer van het echte Kreta opsnuiven, 's ochtends genieten van een kopje koffie in een traditioneel 'kafeneion' (koffiehuis), op zoek gaan naar versgebakken brood, en door de charmante straatjes slenteren om de traditionele dorpsarchitectuur te bewonderen. Milatos beach - het kustgedeelte van Milatos, heeft een kleine vissershaven en een klein strand. Bij de visrestaurants in de haven kunt u genieten van de vangst van de dag, samen met een prachtig uitzicht.

Zonsondergang in Milatos

Milatos is eigenlijk bekend om zijn uitstekende grot - dit is een van de beste dingen om te doen in Milatos. De grot ligt iets ten oosten van het dorp. De grot van Milatos heeft verschillende ingangen, de grootste is 9 meter breed en 2 meter hoog, voor wie niet van krappe ruimtes houdt. Men kan hier in een van de grotten de kapel van Saint Thomas zien, evenals een ossuarium dat bij de kerk is gebouwd en de beenderen bevat van de slachtoffers van de Kretense martelaren die tijdens de belegering van 1823 door de troepen van Hasan Pasja werden gedood.

Lees ook: Het klooster van St. George Selinari: een vredig klooster in Oost-Kreta

Mooie stranden bij Milatos, Kreta

Het kleine strand van Milatos zelf is beschut en kalm, en een goede keuze voor gezinnen. Andere stranden in de buurt, waaronder enkele kleine baaien gescheiden door kliffen die zich ongeveer een kilometer naar het oosten bevinden, hebben vaak meer golven, maar ze bieden wel meer afzondering.

Schilderachtig kust vissersdorp in Milatos

Ten westen van Milatos heeft het Minos Imperial Hotel twee fijne zandstranden aangelegd waar eens rotsen waren, en men kan hier genieten van een georganiseerde stranddag.

Mirabello Bay

Dit gedeelte van Kreta is beroemd om zijn uitstekende stranden, zoals net aan de andere kant van de kaap waar Milatos zich bevindt in de beroemde Mirabello Baai. Zoals ze in het Grieks zeggen: "Onoma kai Prama" - Dit betekent dat de naam en het ding één zijn, want inderdaad Mirabello, zoals het door de Venetianen werd genoemd, is een prachtig uitzicht. De kaap beschut deze baai aan de oostkant tegen veel van de wonden waar de noordkust van Kreta bekend om staat. Het is geen toeval dat veel van Kreta's beste luxe resorts rond Mirabello Bay liggen. Hier zijn enkele favorieten, te beginnen bij het noordelijke uiteinde van de baai:

Havania-strand

Dit georganiseerde strand dat soms ook een strandwacht heeft, biedt gemakkelijk toegang tot verfrissingen en er zijn ook watersportfaciliteiten. De combinatie van prachtig water en alle comfort maakt dit een leuke keuze voor gezinnen.

Havania Beach

Strand Voulisma

Strand Voulisma is beroemd om zijn zijdezachte witte zand en turquoise water, dit prachtige Blauwe Vlag strand beschikt ook over faciliteiten voor bootje varen en andere watersporten. Voor een ontspannen stranddag zijn er ook ligbedden en ligstoelen. Vaak is er een badmeester aanwezig, en net als bij Havania zijn er ook voldoende versnaperingen in de buurt.

Lees ook: Alles wat u moet weten over Istron

Voulisma strand in Istro

Chartalami Kolymbou

Voorbij de baai en in zijn kleine inham op het puntje van de kaap, is dit kiezelstrand meer een plaatselijk geheim.

De regio Lasithi heeft enkele exotische stranden die de prachtige rit meer dan waard zijn. Hier zijn er enkele van:

Vai Strand

Vai Strand ligt op het noordoostelijke puntje van Kreta, het oogverblindende strand wordt overschaduwd door het spectaculaire woud van dadelpalmen dat het omzoomt - het grootste palmbos van Europa. Deze nu beroemde bestemming is een exotisch paradijs, dat elk moment van de prachtige twee uur durende rit van Milatos waard is.

Vai beach palmbomen

Mazida Ammos

In het zuidoostelijke puntje van het eiland ligt het afgelegen en volledig ongerepte Xerokambos. Het strand van Mazida Ammos heeft fijn wit zand en kalm, juweelkleurig water, beschermd door een kaap. Voor de kust liggen kleine eilandjes.

Activiteiten in de buurt van Milatos

Agios Nikolaos

De hoofdstad van de regio, Agios Nikolaos, is een charmante stad die u niet mag missen. Het is een juweeltje van een havenstad en heeft ook een meer - ooit een omsloten haven. Dit is een heerlijke bestemming om te dineren en te drinken en te dwalen in de leuke steegjes.

Cruiseschip in de haven van Agios Nikolaos

Geopark Sitia

Lasithi is de thuisbasis van het uitgestrekte UNESCO Sitia Global Geopark, ongeveer 500 vierkante kilometer unieke biotopen en ecosystemen die kloven, vlaktes, watervallen en stranden omvatten. Dit is een paradijs voor wandelaars. De Richtis Kloof is een van de vele uitstekende wandelingen in de regio.

Sitia Kreta Griekenland

Speleologie

Er zijn meer dan 800 grotten in Lasithi, waarvan er ongeveer 300 zijn onderzocht. Beroemde grotten zijn onder andere Dikteon Cave / Psychro Cave - die beweert, samen met de Ideon cave van Mt. Psiloritis, de geboorteplaats te zijn van Zeus. Deze prachtige grot zit vol stalactieten en stalagmieten. De Dikteon grot ligt in het hart van het Lasithi plateau.

Waterval in Richtis Gorge

Chrissi Eiland

Een ritje naar Ierapetra aan de zuidkust duurt iets meer dan een uur. Geniet van het mooie stadje en neem dan de boot naar het Chrissi-eiland, een onbewoond en onbedorven paradijs van glinsterend wit zand en zeldzame Libanese cederbomen voor een van de beste zwemmogelijkheden die u zich kunt voorstellen, in het azuurblauwe water van de Libische zee.

chrissi-island-beach-1

Culturele Excursies in de buurt van Milatos

Milatos ligt in de buurt van enkele van de meest fascinerende historische plaatsen van Kreta.

Knossos Paleis

Het belangrijkste paleis van de Minoërs - de verfijnde cultuur van Kreta uit de bronstijd - Knossos werd glorieus gerestaureerd door Sir Arthus Evans in het begin van de 20e eeuw. Hoewel soms gedacht wordt dat er te veel vrijheid wordt genomen, brengt de restauratie de magie van deze oude cultuur levendig tot leven. Dit is een prachtige levenservaring wanneer u op Kreta bent, op minder dan een uur van Milatos.

Ruïnes van het paleis van Knossos op Kreta

Heraklion - De hoofdstad

Heraklion - De hoofdstad van Kreta is ook een prachtige havenstad vol Venetiaanse charme en zeker de moeite waard om een dag te verkennen. Hoogtepunten zijn onder meer het fort Rocca al Mare, de 17e-eeuwse Morosini Leeuwenfontein op het Lions' Square en de Venetiaanse Loggia. De schatten van Knossos zijn ondergebracht in het schitterende Archeologisch Museum van Heraklion. Jong en oud zullen een middag genieten van het ontdekken van de grote diversiteit van de zee in de wateren van Kreta in het CretAquarium.

St. Titos Kerk

Bezoek Milatos Kreta

Milatos is een ontspannende en mooie strandbestemming met authentieke dorpse charme, die toevallig ook op korte afstand ligt van veel van de mooiste en belangrijkste bestemmingen van Kreta. Dit is een perfecte regio om met de auto te verkennen.

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis