Palekastro Kreta - verken de meest oostelijke stad van Kreta!

van Rental Center Crete - Car hire
Dit artikel werd gepubliceerd op 11 januari 2023 en bijgewerkt op 16 maart 2023.
Palekastro Kreta

Kreta is een eiland met veel mooie historische steden en eentje die het vermelden meer dan waard is, is Palekastro. Het dankt zijn naam aan het beschadigde fort Paleo Castro bovenop de heuvel Kastri, die de prachtige stranden van Kouremenos en Hiona scheidt, ongeveer 1,5km naar het oosten. De oude vindplaats Roussolakos, die bloeide als een schitterende Minoïsche stad, ligt op loopafstand. Hoewel er niet veel bezienswaardigheden in dit stadje te vinden zijn, laat het toch een blijvende indruk achter met zijn ontspannen sfeer, oprechte gastvrijheid en mooie stranden.

Lees hieronder verder voor meer informatie over Palekastro:

Waar ligt Palekastro?

Palekastro is de meest oostelijke stad van Kreta en ligt ongeveer 20km ten oosten van Sitia. Het is het economische centrum van een brede, rijke regio met verschillende historische, archeologische en natuurgebieden. Er wonen ongeveer 1.000 permanente inwoners, die voornamelijk in het toerisme en de olijfolieproductie werken.

Het strand van Palekastro

Dingen die je kunt doen in Palekastro

In Palekastro zul je nooit zonder leuke activiteiten komen te zitten, dus je zult zeker een leuke dag hebben als je in deze stad wat tijd doorbrengt. Als dat het geval is, zijn hier enkele dingen, die je zeker zou moeten proberen:

Bekijk het Folklore Museum van Palekastro

Het intrigerende Folklore Museum van Palekastro begon in 1989 als een oud huis met een verzameling oude voorwerpen uit de dorpen en streken van Kreta. Het museum werd opgericht om bezoekers te laten zien hoe het was om vroeger op Kreta te leven. Er worden historische gebruiksvoorwerpen, meubels en huisraad tentoongesteld, die de vroegere manier van leven van het dorp weergeven.

Bezoek het historische Moni Toplou

Verken de grandeur en de pracht van Moni Toplou, dat door de Kretenzers eerder een verdedigingswerk dan een klooster wordt genoemd. Verrassend is de hoeveelheid geschiedenis, die het bouwwerk heeft overwonnen. Van het dienen als geheime school tijdens de Turkse bezetting tot het vangen van piraten, die de heerschappij op het eiland wilden vestigen, het eiland heeft het allemaal meegemaakt. Op Kreta is Moni Toplou een historisch belangrijke locatie. Het herbergt ook het icoon "Lord Thou Art Great". Het is een verzameling iconen gemaakt door Ioannis Kornaros, een bekende Kretenzer kunstenaar.

Lees ook: De adembenemendste kloosters op Kreta

Kerk in het klooster van Toplou

Huur een fiets en verken het dorp

Door het stadje fietsen is één van de leukste dingen om in Palekastro te doen. Het is goedkoop, gezond en leuk om te doen!

Neem een kijkje op het strand van Kato Zakros

Een andere attractie, die het bezoeken waard is, is het strand van Zakros. Dit is één van de meest afgelegen en ongerepte stranden van het eiland. Het ligt in een klein vissersdorpje, Kato Zakros, in het oosten van Agios Nikolaos, op ongeveer 107km van Agios Nikolaos en 40km van Sitia. Een enorme beschermde haven omringt het mooie strand aan de rand van het dorp. Het is voornamelijk kiezelachtig, met wat keien erbij en het water is ongelooflijk rustig. Zelfs in augustus is het strand nog rustig en de rotsachtige zeebodem is ideaal om te vissen.

Het strand van Kato Zakros

Wandeling naar de klof van Zakros

De prachtige kloof van Zakros (ook wel bekend als de de dodenvallei) begint bij Ano Zakros en eindigt bij het strand van Kato Zakros, bijna 100km ten zuidoosten van Agios Nikolaos. Elk jaar trekken vele bezoekers naar de kloof vanwege haar schoonheid, historische betekenis en toegankelijkheid. De Europese wandelroute E4 loopt door een deel van de kloof.

Het is een prachtige kloof met steile rotsen versierd met grote grotten. In de grotten zijn graven uit het Minoïsche tijdperk ontdekt, met daarin archeologisch belangrijke vondsten. De kloof staat dan ook bekend als de "de dodenvallei" en de grotten staan bekend als de "de grotten van de doden" vanwege deze graftombes.

Lees ook: De beste bergkloven op Kreta die een bezoek waard zijn

Vallei van de doden in Zakros

Bezoek Sitia

De regio Sitia ligt in het oosten van het eiland Kreta en staat bekend om zijn mooie stranden en traditionele dorpen. Als je Sitia bezoekt, kun je genieten van een verscheidenheid aan activiteiten, zoals het bekijken van de archeologische vindplaats Itanos, wandelen in de bergen van Sitia of het bezoeken van één van de vele stranden. Enkele van de populairste stranden van Sitia zijn onder meer het palmenstrand van Vai, een palmbomenbos op het strand waar je heerlijk kunt zwemmen. Er zijn ook veel traditionele dorpen, die het ontdekken waard zijn.

Sitia Kreta Griekenland

Hoe kom je in Palekastro?

Met de auto

Als je het meeste uit je reis wilt halen is een auto huren is de beste optie. Het geeft je niet alleen de vrijheid om het eiland in je eigen tempo te verkennen, maar het stelt je ook in staat om enkele van de meer afgelegen gebieden te bezoeken. die met het openbaar vervoer onbereikbaar zijn. De autorit van Heraklion (de hoofdstad van Kreta) naar Palakestro duurt ongeveer 2 uur en 8 minuten. Zodra je je huurauto in ontvangst hebt genomen, volg je gewoon de onderstaande route:

Heraklion - Hersonissos - Agios Nikolaos - Sitia - Palekastro

Onderweg kun je gemakkelijk verkeersborden zien en er zijn tankstations op regelmatige afstanden.

Met de taxi

Een andere optie is een taxi. Er zijn veel taxi's te vinden in en rond de de luchthaven van Heraklion en in de meeste toeristische gebieden. Een taxi van Heraklion naar Palekastro kost gemiddeld 132 EUR en de reis duurt 2 uur en 8 minuten. Om met de taxi naar Palekastro te gaan, kun je het beste online reserveren.

Met de bus

Tenslotte is de bus nog een andere manier om in Palekastro te komen. Hoewel het niet zo comfortabel is, is het toch een goede optie voor mensen met een beperkt budget, want een buskaartje kost maar 17 EUR per persoon. Als je van Heraklion naar Palekastro reist, moet je weten dat er geen rechtstreekse bus is. Er zijn echter wel diensten die vanuit Heraklion Centraal Busstation via Sitia in Palekastro aankomen. De reis duurt ongeveer 5 uur en 5 minuten, inclusief tussenstops. Eenmaal aangekomen in Sitia kun je een taxi naar Palekastro nemen.

De stranden in de buurt van Palekastro

Een dag doorbrengen aan een van deze stranden is beslist één van de leukste dingen om te doen in Palekastro:

Maridati-strand

Maridati is een heerlijk kiezelstrand gelegen in de afgelegen groene vallei van Palekastro. Het ligt 90km ten oosten van Agios Nikolaos en 21km ten oosten van Sitia. Kristalhelder water en een serene sfeer maken het strand van Maridati tot één van de beste plekken om je te ontspannen. Het strand heeft verschillende bomen die voor de nodige schaduw zorgen, zodat je nog meer van je tijd kunt genieten.

Het strand van Maridati

Paralia Chiona

Een ander strand bij Palekastro is Paralia Chiona. Het is een lang strand met wit zand en turquoise water. De golven hier zijn geweldig om te surfen, dus als je op zoek bent naar een avontuur, is dit de plek om naartoe te gaan. Bovendien staat de groene vegetatie hoog op de achtergrond, wat de schoonheid van het strand nog eens versterkt.

Het strand van Chiona

Het strand van Skinias

Als je kinderen bij je hebt, dan is een bezoek aan het strand van Skinias zeker de moeite waard. Het is een geweldige plek voor kinderen omdat het water ondiep en rustig is. Het strand is bovendien niet altijd druk en je kunt je eigen ligstoel meenemen om op te relaxen.

Het strand van Skinias

Het stand van Argilos

Het strand van Argilos is vanwege de heldere, blauwe zee, het fijne zand en enkele rotsformaties een prachtig gebied om de dag door te brengen. Het strand is niet te druk en er is voldoende ruimte voor iedereen om te ontspannen en van het water te genieten. Bovendien kun je, omdat het gebied rijk is aan witte klei, een modderbad nemen als je dat wilt. Het is er geweldig voor gezinnen, want het water is rustig en ondiep, waardoor het bijzonder veilig is voor kinderen.

Het strand van Argilos - het natuurlijke kuuroordstrand op Kreta

Het strand van Vai

Het palmenstrand van Vai is één van de grootste attracties op het mediterrane eiland Kreta. Bovendien is het niet al te ver van Palekastro, dus perfect voor een leuk dagje uit! Het strand bestaat uit fijn, wit zand en is omzoomd met palmbomen - vandaar de naam. Het is één van de drukste stranden van het eiland en wordt vooral in juli en augustus druk bezocht. Je kunt je ontspannen op het zand, zwemmen in het kristalheldere water of proberen te windsurfen.

Vai Kreta - luchtopname

Het strand van Xerocambos

De serene bestemming Xerokampos is perfect als je een rustige vakantie wenst, ver van de toeristische drukte van Kreta. Zelfs in de zomermaanden juli en augustus komen er niet veel mensen op de stranden van deze plaats, waardoor het perfect is als je op zoek bent naar een rustige ervaring.

Het zandstrand van Xerocampos op Kreta Griekenland

Waar kun je verblijven in Palekastro?

Ben je op zoek naar een plek om te overnachten in Palekastro? Probeer deze locaties eens uit:

Hotel Thalia Palekastro

Dit hotel biedt een romantische omgeving met een verscheidenheid aan voorzieningen op maat voor reizigers zoals jij en het biedt een geweldige balans van prijs, comfort en gemak. De kamers zijn uitgerust met een flatscreen-tv, airconditioning en een koelkast, waardoor het gemakkelijk is om je te ontspannen en weer op te laden.

Adres: Palaikastron, Kreta 723 00 Griekenland
Website: https://www.hotelthalia.gr/
Telefoonnummer: +30 2843 061448

Hotel Hellas Palekastro

Hotel Hellas Palekastro is dé plek om te verblijven als je op zoek bent naar een goedkoop hotel in Palekastro. De rustige kamers met airconditioning zullen je zeker bevallen en je kunt tijdens je verblijf verbonden blijven dankzij het gratis internet van Hotel Hellas Palekastro.

Adres: Palaikastron, Kreta 723 00 Griekenland
Website: https://www.hotelshellenic.com/hellas/
Telefoonnummer: +30 2843 061240

Olive Coast Suites

Olive Coast Suites & Apartments is een nieuw idee van toevluchtsoord verborgen in Agathias Palekastro, een charmant stadje in de buurt van Sitia. Het hotel beschikt over een reeks ultramoderne faciliteiten en diensten, evenals een breed scala aan vrijetijds- en recreatieactiviteiten.

Adres: Palaikastron, Kreta 723 00 Griekenland
Website: https://www.olivecoast.net/
Telefoonnummer: +30 2843 028953

Waar kun je een hapje eten in Palekastro?

Voor reizigers met grote trek zijn hier enkele geweldige plekken om te eten in Palekastro:

Finistrini

Finistrini biedt een ontspannen sfeer en is een geweldige plek om van je maaltijd te genieten. Op het menu staat een grote verscheidenheid aan Griekse en internationale gerechten, zodat het niet moeilijk is om iets te vinden wat je lekker vindt.

Adres: Dimokratias 2, Palaikastron, Kreta 723 00 Griekenland
Website: https://www.facebook.com/Finistrini/
Telefoonnummer: +30 2843 061117

Restaurant ELENA

Het romantische Restaurant ELENA is de perfecte plek voor een diner bij kaarslicht met je geliefde. Op het menu staan beroemde Kretenzische gerechten zoals staka (gestoofde geit), zodat je de lokale keuken eens goed kunt proeven.

Adres: Palaikastron, Kreta 723 00 Griekenland
Telefoonnummer: +30 2843 061234

Traditioneel restaurant Mythos

Een ander restaurant dat je zeker niet mag missen is het traditionele restaurant Mythos. Het familiebedrijf biedt een menu met een grote verscheidenheid aan Kretenzische gerechten, die allemaal met verse, lokale ingrediënten worden bereid.

Address: Palaikastro Sitia, Palaikastron, Kreta 72300 Griekenland
Website: https://restaurantguru.com/Mythos-Palekastro
Telefoonnummer: +30 2843 061243

Palekastro - uitzicht van bovenaf

Wat is de beste tijd om Palekastro te bezoeken?

Gelukkig is het hele jaar door een prima tijd om Palekastro te bezoeken. Het weer is prachtig, ongeacht wanneer je komt, zodat je kunt genieten van alles wat het strand te bieden heeft. Als je de drukte wilt vermijden, plan dan je reis in het tussenseizoen (april-mei of oktober-november).

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis