Spili Kreta - een schilderachtig dorpje met een geweldige fontein

van Rental Center Crete - Car hire
Dit artikel werd gepubliceerd op 15 februari 2023 en bijgewerkt op 20 februari 2023.
Alles over Spili op Kreta

Het verkennen van dorpjes is voor reizigers altijd een favoriete bezigheid geweest en dat is niet voor niets - elk dorpje heeft zijn eigen unieke cultuur en charme. Als je de dorpen van Spili wilt verkennen, dan ben je hier aan het juiste adres. Spili staat bekend om zijn schaduwrijke hoogvlakten en stromende rivieren, die een welkome onderbreking van de hitte bieden. De 'kefalovrissi' of leeuwenfontein, die bestaat uit een reeks leeuwenkoppen waaruit heerlijk koel bronwater stroomt, is het middelpunt en de attractie van het dorp.

Op een dor en ruig mediterraan eiland als Kreta moet je waarderen wat een wonder stromend water is en de fonteinen en de bronnen van Spili zijn enkele van de bezienswaardigheden. Wil je meer weten over dit prachtige dorpje, bekijk dan onderstaande informatie.

Waar ligt Spili?

Spili ligt ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Rethymno, op 430 meter hoogte, net aan de voet van de berg Vorizis, een uitloper van de berg Kedros. Het heeft een bevolking van ongeveer 800 mensen, maar dit aantal stijgt in de zomer, wanneer er reizigers op bezoek komen. Boeren, veeboeren en kooplieden vormen de meerderheid van de dorpelingen, maar het toerisme is de laatste jaren steeds populairder geworden.

Dingen die je in Spili kunt doen

Wat voor reiziger je ook bent, er is in Spili zeker iets voor je te doen. Hier zijn de belangrijkste activiteiten die je zou moeten overwegen:

Bezoek de Kefalovrysi in het dorp Spili

Als je in Spili bent, moet je een bezoek brengen aan "Kefalovrysi", zoals de mensen het noemen, dat in het centrum van het dorp staat, precies op het plein met de twee platanen. Dit is een rij van 25 fonteinen (kranen) in de vorm van een leeuwenkop. Elk uur stroomt er 330 kubieke meter water uit hun "mond". Dit water is ijzerrijk en heeft een constante temperatuur van 13 graden Celsius.

De fontein Kefalovryssi in Spili op Kreta

Rondom de "Kefalovrysi" zijn er restaurantjes met de authentieke Kretenzische keuken, kleine cafés en winkeltjes met folkloristische kunst.

Verken op je gemakje het dorpsplein van Spili

Het plein van Spili is een geweldige plek om in de zon te vertoeven en naar mensen te kijken. Er zijn tal van cafés en restaurants waar je kunt gaan zitten en je kunt ontspannen, evenals een paar souvenirwinkels. Het plein is ook een geweldige plek om foto's te maken, dus zorg ervoor dat je hier wat tijd doorbrengt.

Openluchtmarkt voor keramiek in Spili

Maak een wandeling door de Kourtaliotiko kloof

Vlakbij het dorpje wacht de kloof van Kourtaliotiko. Dit is een bezienswaardigheid voor natuurliefhebbers, want de wandeling door de kloof is gewoonweg prachtig. Er stroomt een rivier door de kloof en je kunt de plaatselijke bevolking vaak zien zwemmen in het koele water. De wandeling door de kloof is ongeveer 2,5 kilometer lang en je doet er ongeveer één uur over.

Op de bodem van de Kourtaliotiko kloof

Andere attracties in de buurt van Spili

De regio Rethymno zit vol natuurlijke wonderen en historische bezienswaardigheden. Er zijn tal van dorpjes om te verkennen, evenals prachtige architectuur. Als je tijd hebt, bezoek dan zeker enkele van de volgende attracties:

Het Venetiaanse fort van Rethymno

De Fortezza is de citadel van Rethymno. De Venetianen bouwden het in de 16e eeuw en de Ottomanen namen het in 1646 in beslag. Er zijn veel gevechten geleverd om de controle over het fort en het is vele malen verwoest en herbouwd. Tegenwoordig is het een populaire toeristische attractie en herbergt het een museum.

Het fort Fortezza in Rethymno

Het klooster van Arkadi

Het Arkadi-klooster is een oosters-orthodox klooster dat 23 kilometer ten zuidoosten van Rethymnon op een groen plateau ligt. Je kunt de prachtige architectuur van het klooster aanschouwen en leren over de geschiedenis van de monniken, die er woonden.

Het Arkadi-klooster

De Rimondi-fontein

Een andere populaire attractie in Rethymnon is de Rimondi Fontein. Dit is een Venetiaanse fontein die in het hart van de oude stad staat en het is een bezoek waard. Restaurants, cafés en winkels liggen rondom de fontein, dus het is de perfecte plek om een gezellige middag door te brengen.

Rimondi Fontein

Hoe kom je in Spili?

Met de auto naar Spili

De beste en voordeligste manier om in Spili te komen is door een auto te huren. Huurauto's geven je namelijk de mogelijkheid om de dorpjes en stranden op je gemak te verkennen en voorkomen bovendien het wachten in lange rijen voor een taxi. De rit van Rethymno naar Spili is prachtig, want je slingert door het Kretenzische platteland. Je kunt een huurauto reserveren in Rethymno want er zijn veel agentschappen in de stad.

Zodra je je huurauto hebt, neem je de snelweg naar Rethymno. Vlak voordat je Rethymno bereikt, neem je de afslag naar Spili. De reis duurt ongeveer 90 minuten.

Met de taxi naar Spili

Een andere mogelijkheid om in Spili te komen is per taxi. Taxi's kun je overal in Rethymno vinden en ze brengen je rechtstreeks naar Spili. De reis duurt ook ongeveer 33 minuten en kost meestal € 30 voor één enkele reis. Je kunt dit echter het beste bevestigen met de taxichauffeur voordat je aan je reis begint.

Om met de taxi naar Spili te gaan, hoef je alleen maar op straat een taxi aan te houden of je hotel te vragen om een taxi voor je te bellen.

Je kunt ook een privé transfer van het vliegveld van Heraklion of Chania naar Spili boeken tegen goedkopere tarieven.

Met de bus naar Spili

Je kunt ook de bus nemen om in Spili te komen. Sommige bussen gaan rechtstreeks van Rethymno naar Spili en de bus rijdt meestal vijf keer per dag. De reis duurt ongeveer 30-40 minuten omdat er onderweg gestopt kan worden. Een kaartje naar Spili kost slechts €4, dus als je een klein budget hebt, is dit waarschijnlijk de beste optie voor je. Om met de bus naar Spili te gaan, ga je naar het hoofdbusstation van Rethymno. Daar kun je een kaartje voor de bus naar Spili kopen.

Het dorp Spili - uitzicht van bovenaf

Waar kun je in Spili overnachten?

Als het gaat om het zoeken naar een accommodatie in Spili, zijn er genoeg mogelijkheden om uit te kiezen. Je vindt er alles van kleine familieherbergen tot grote hotels. Hier zijn een paar suggesties:

Green Hotel

Een betaalbare optie voor wie in Spili wil verblijven, is het Green Hotel. Dit hotel biedt schone en comfortabele kamers, evenals een loungebar en een tuin. Het ligt op slechts een paar minuten van het dorpscentrum, waardoor het de perfecte plek is om te verblijven als je dicht bij al die actie wilt zijn.

Adres: Maravel Garden, Spili Rethymno Kreta Grikenland Pc.74053
Website: https://hotel.maravelspili.gr/index.php/en/
Telefoonnummer: +30 2832 022225

Rastoni

Traditioneel ingerichte kamers vind je bij Rastoni, een bed and breakfast dat in Spili ligt. Het is de perfecte plek om te verblijven als je op zoek bent naar een meer authentieke Kretenzer ervaring, want de ambiance is erg gezellig en gastvrij. Op het terrein is een zwembad waar je kunt zwemmen en ontspannen, evenals een paar ligstoelen.

Adres: Rastoni Spílion, Spili, Griekenland
Website: https://www.rastonihotel.gr/
Telefoonnummer: +30 2832 022744

Heracles Hotel

Met bomen en tuinen eromheen is het Heracles Hotel een geweldige plek om te verblijven als je op zoek bent naar wat rust. Hun kamers zijn ruim en comfortabel en het hotel biedt kwaliteitsservice voor een betaalbare prijs. Als je een klein budget hebt, is deze accommodatie een goede keuze.

Adres: Mitropolitou Isidorou 39, Spili 740 53, Griekenland
Website: https://www.heracles-hotel.eu/
Telefoonnummer: +30 2832 022111

">Fontein van Spili

Waar kun je in Spili lekker eten?

Je kunt in Spili altijd wel een plek vinden om een hapje te eten, want in het dorp zijn veel cafés en restaurantjes. Hier zijn enkele plaatsen die je kunt bezoeken:

To Sideradiko

Als je de traditionele Kretenzische keuken wilt proberen, is To Sideradiko dé plek om naartoe te gaan. Ze serveren heerlijke gerechten zoals moussaka en lamskoteletjes en de sfeer is erg gezellig en charmant.

Adres: Spili, Agios Vasileios Municipality, Kreta 740 53 Griekenland
Website: https://georgeroukoudis.wixsite.com/to-sideradiko
Telefoonnummer: +30 697 369 7116

Taverna Yannis

Eén van de favoriete eetgelegenheden in Spili is Taverna Yannis. Ze serveren klassieke taverne-maaltijden zoals souvlaki en moussaka en de prijzen zijn heel redelijk. Er zijn ook zitplaatsen buiten, zodat je van de frisse lucht kunt genieten terwijl je eet.

Adres: Mitropolitou Isidorou, Spili, Agios Vasileios Municipality, Kreta 740 53 Griekenland
Website: https://www.facebook.com/tavernayiannis/
Telefoonnummer: +30 2832 022707

Cafe Platia

Voor een ontspannen ontbijt of een lekker tussendoortje ga je naar Cafe Platia. Dit café ligt in het centrum van het dorp en het is de perfecte plek voor een snelle hap. Ze serveren koffie, thee, gebak en broodjes en de bediening is spectaculair.

Adres: Spili, Agios Vasileios Municipality, Kreta 74053 Griekenland
Telefoonnummer: +30 697 922 6668

De beste tijd om Spili te bezoeken

Hoewel Spili elk moment van het jaar kan worden bezocht, is de beste tijd om te gaan het voor- of najaar. Het weer is dan mild en aangenaam en er zijn minder mensen dan in de zomermaanden. Als je op zoek bent naar een rustige en ontspannen vakantie, is dit de beste tijd om te gaan.

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis