Alles wat je moet weten over Stalis (Stalida) - Kreta

van Rental Center Crete - Car hire
Dit artikel werd gepubliceerd op 2 juli 2020 en bijgewerkt op 25 april 2023.
Stalida / Stalis Kreta

Een van Kreta's meest bekende en populaire bestemmingen, Stalida of algemeen vernoemd als Stalis is centraal, makkelijk bereikbaar, en staat bekend om zijn lange, mooie, gezinsvriendelijke strand. De regio zit vol met attracties van allerlei aard - avontuur, natuur, cultuur en kwaliteitsvolle strandtijd. Het heeft ook alle gemak, van vele full-service stranden tot tal van gezinsvriendelijke taverna's. Dit is een geweldige plek om Kreta te leren kennen.

Alles wat je moet weten over Stalis, Kreta

Waar ligt Stalis, Kreta?

Stalida (Stalis) ligt aan de noordkust van Kreta. Het ligt aan de hoofdweg op slechts 30 km van de internationale luchthaven of zeehaven van Heraklion, tussen Hersonissos en Malia.

Hoofdweg met fietsen in Stalis

Hoe bereik je in Stalis, Kreta?

Deze populaire badplaats is gemakkelijk te bereiken. Als je met het vliegtuig komt, vindt je ons verhuurcentrum direct op de luchthaven van Heraklion International. Als je met de boot aankomt, kan een auto naar de haven worden gebracht

hoofdstraat van stalis

Je kunt ook de openbare bus KTEL nemen. Er zijn de hele dag door frequente bussen en het duurt ongeveer 20 minuten.

U kunt ook een huurauto in Stalis reserveren en deze direct bij uw hotel, apt of villa laten afleveren.

De Geschiedenis van Stalis

Stalis ligt op iets meer dan 30 km van het paleis van Knossos, het grootste van de Minoïsche paleizen van Kreta. De Minoïers waren een cultuur en beschaving die bloeide in de Griekse Bronstijd, van ongeveer 2700 v.Chr. tot 1450 v.Chr. De nabijgelegen hoofdstad van Kreta – Heraklion - heeft ook een fascinerende geschiedenis. Zoals veel van Kreta, was er na het verval van de Minoïers weinig ontwikkeling, met een aantal Romeinse gebouwen, toen veel piraterij tijdens de Byzantijnse tijd. Toen kwamen de Arabieren, die in de 9e eeuw een kasteel bouwden en van de stad de hoofdstad van het emiraat Kreta maakten. De piraterij tegen de schepen van het Byzantijnse Rijk gaat door, tot de overwinning van de Byzantijnen in de 10e eeuw. Ze hielden de stad voor meer dan twee eeuwen, toen kwamen de Venetianen, die een groot deel van de architectuur die Heraklion zijn romantische charme geeft hebben achtergelaten.

Kleine Stalis-kerk aan de hoofdweg

Stalis zelf werd tot in de jaren zestig van de vorige eeuw vooral gewaardeerd als uitstekende landbouwgrond. In de jaren zestig werd het eerste grote hotel gebouwd en in de jaren tachtig werd het gebied populairder bij toeristen. Veel accommodaties, taverna's en andere toeristische voorzieningen werden in de loop van de volgende decennia ontwikkeld en nu is het gebied zeer populair.

Wat valt er te zien en te doen in Stalis

Dit is een zeer populaire badplaats met internationale bezoekers. Zowel Hersonissos in het westen als Malia in het oosten staan bekend om hun levendigheid, terwijl Stalida in het midden vaak de voorkeur heeft voor gezinnen die willen genieten van het prachtige lange strand, de taverna's en de restaurants. Dit is een prachtige uitvalsbasis voor het verkennen van deze interessante regio van Kreta.

Fontein in een café in Stalis

Geniet van een Strandvakantie – Prachtige stranden in de buurt van Stalis

Stalis zelf is een populair strand, met zijdezacht zand en schoon water. Er zijn ligbedden en parasols en er zijn snackbars en het is een perfect strand voor gezinnen.

Lang strand bij Stalis

De noordkust van Kreta kan soms winderig zijn, maar bij Chersonissos is het strand ten westen van Kaap Sarandaris vaak beschut tegen de wind en biedt het rustiger zeeën om te zwemmen..

Malia, ten oosten van Stalis, is een van de populairdere stranden van Kreta voor jongeren. Het biedt veel afleiding, met nabijgelegen bars en een bruisend nachtleven.

Sommige van de wereldberoemde stranden van Kreta zijn ook de prachtige rit waard.

Matala, beroemd geworden in de jaren 70 door de hippies die in de grotten op de kliffen kampeerden, is een prachtig strand aan de zuidkust. Een rit van anderhalf uur brengt je erheen, via charmante dorpjes en uitzichten.

Agia Galini, ook aan de zuidkust, anderhalf uur van Stalis (Stalida) en iets meer dan een half uur van Matala, is een ander populair strand. Het is een kiezelstrand met koel water, dankzij de nabijgelegen rivier de Platys.

De kade van Matala

Terwijl jehier aan de zuidkust bent, kun je ook door een kloof naar het strand van Agiofarago wandelen (het duurt 30 – 50 minuten) – een fantastische wandeling. Of dit mooie afgelegen strand is per boot te bereiken vanaf Matala of Agia Gallini

Activiteiten rond Stalida

Er zijn veel, veel dingen te doen rond Stalida, een van de meest opwindende regio's van Kreta.

Het CretAquarium is een fantastische plek om te bezoeken. Het richt zich op de presentatie en het behoud van de ecosystemen van de Middellandse Zee en is een geweldige plek om te leren over meer dan 200 soorten van de Kretenzische en mediterrane zeebodems. Dit is een geweldige bestemming voor gezinnen. Het ligt op 20 minuten rijden van Stalida. Ja, de stranden van Kreta zijn inderdaad fantastisch! Maar een waterpark kan zorgen voor een gedenkwaardige dag van plezier, vooral voor kinderen. De grootste van Kreta – Acquaplus – is in de buurt. Je vindt er spannende waterglijbanen en buizen en ook afleidingen die geschikt zijn voor jongere bezoekers. Acquaplus ligt op slechts 10 minuten rijden van Stalida.

Il est vrai que les plages de Crète sont fabuleuses ! Mais un parc aquatique peut tout aussi garantir une journée de divertissement mémorable, surtout pour les enfants. Le plus grand parc de Crète - Acquaplus - se trouve à proximité. Vous y trouverez des toboggans et des tubes aquatiques sensationnels, ainsi que des divertissements adaptés aux plus jeunes. se trouve à 10 minutes en voiture de Stalida.

Paardrijden

De Amarillis stallen bieden de mogelijkheid om de natuurlijke, ongerepte schoonheid van het binnenland te paard te verkennen, door middel van bergpaden en onverharde wegen door olijfgaarden en prachtige uitzichten. In de koelere maanden bieden ze zelfs strandritten aan. De stallen liggen op 18 minuten rijden van Stalida.

Culturele Excursies in de buurt van Stalida

Het Paleis van Knossos, opgegraven en levendig gerestaureerd door Sir Arthur Evans in het begin van de 20e eeuw, is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Kreta – en Griekenland. Dit is een spectaculaire plek om de wereld van de Minoïers en de Minotaurus en het Labyrint voor te stellen. Knossos ligt op een half uur van Stalida.

Paleis van Knossos Héraklion

Het Archeologisch Museum van Heraklion herbergt veel van de mooiste vondsten uit de opgraving van Knossos.

Heraklion zelf is een prachtig cultureel uitstapje. De hoogtepunten van de stad – naast het museum – zijn onder andere het Venetiaanse fort van Koules, de Morosini Fontein op het Leeuwenplein en de Venetiaanse Loggia. De oude stad en de haven zijn absoluut charmant.

Morosini Fontein op het Leeuwenplein

Een uurtje rijden naar het westen van Stalida (Stalis) brengt je naar Fodele, het dorp waar de wereldberoemde meester van de maniëristische schilderkunst, Domenicus Theotokopoulos (1541 - 1614) opgroeide. Hij verhuist naar Spanje, waar hij simpelweg bekend wordt als "de Griek". Een museum in Fodele is aan hem gewijd, waar je reproducties van zijn werken kunt zien en meer te weten kunt komen.

Fodele

In het openluchtmuseum Lychnostatis kun je kennismaken met de traditionele Kretenzische volkscultuur, de natuur en de landbouw. Een oliepers, een keramiekatelier, weefateliers en een schoenmakerij zijn slechts enkele van de vele, vele exposities in dit museum – een prive initiatief - die het traditionele Kreta tot leven brengen. Het museum ligt op slechts 5 minuten van Stalida.

Lees ook: Een reisgids over de beste hotels in Chersonissos

Verken Stalida

Deze centrale ligging is ideaal voor het verkennen van de stranden, het landschap en de aangename en culturele afleidingen van het eiland. We hopen dat onze gids voor Stalida, Kreta je zal inspireren om je volgende vakantie naar Kreta te boeken.

Stalis 's nachtsLees ook: Alles wat u moet weten over Anissaras

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis