Regenachtige dagen op Kreta: Wat te doen op Kreta als het regent?

van Harry Anapliotis en Rental Center Crete - Car hire
Dit artikel werd gepubliceerd op 10 januari 2024 en bijgewerkt op 27 februari 2024.
Regenachtig op Kreta

Kreta is een eiland gezegend met zomerse zon en prachtige stranden. Veel toeristen komen naar Kreta om te genieten van het zonnige weer en de mediterrane sfeer. Met een huurauto door Kreta cruisen zoals de lokale bevolking is een ervaring die niet gemist mag worden, vooral als de zon schijnt. Maar wat gebeurt er als het regent? Ondanks zijn reputatie van zonnig weer, ervaart Kreta wel regen, vooral in de wintermaanden.

Echter, zelfs als het regent op Kreta, zijn er genoeg dingen te zien en te doen. Kreta staat niet alleen bekend om zijn stranden, maar ook om zijn geweldige archeologische sites, prachtige natuurlijke landschappen en heerlijk eten. Dus als je jezelf betrapt op een regenbui tijdens je vakantie op Kreta, wanhoop dan niet! We hebben hier enkele van de beste dingen die je kunt doen op een regenachtige dag op Kreta, evenals andere nuttige informatie wanneer je van plan bent het eiland te bezoeken.

Regent het op Kreta?

Ja, het regent op Kreta. Echter, het zuidelijke deel van het eiland ervaart aanzienlijk minder neerslag dan het noorden.Kreta is een Grieks eiland in het zuidelijke deel van de Middellandse Zee, nabij Noord-Afrika. Het eiland is verdeeld in twee verschillende zones door hoge bergen, elk met zijn eigen klimaat. Noord-Kreta ligt dicht bij het Europese gebied, met nattere en koudere winters dan het zuiden, dat het hele jaar door milder weer heeft. In sommige delen van Zuid-Kreta is er nauwelijks regen. Bijvoorbeeld, de stad Ierapetra staat bekend om meer dan 300 zonnige dagen per jaar.

Hoe vaak regent het op Kreta?

Het klimaat op het eiland is het hele jaar door aangenaam. Regen en zelfs stormen komen vaker voor in de herfst en het vroege voorjaar. Het regenseizoen op Kreta begint meestal in november en duurt tot maart, hoewel het zelden regent in de zomer.

De neerslag kan vrij zwaar zijn gedurende de wintermaanden, beginnend in november. De gemiddelde neerslag in december is 86 mm, en hetzelfde geldt voor januari.

Onweer in Georgioupolis Beach

Een overzicht van het weer op Kreta

Het eiland Kreta staat bekend om zijn milde winters langs de kust. Aan de andere kant is sneeuwval in de bergen (zowel laat in de herfst als in de winter) niet ongewoon.

De winter heeft minder uren zonlicht en meer sombere dagen, maar de zon schijnt toch minstens een paar uur bijna elke dag. Het enige wat je nodig hebt is een beetje zonneschijn op het eiland om de temperaturen onmiddellijk te laten stijgen, waardoor winterjassen overbodig zijn.

Topactiviteiten op Kreta als het regent

Nu je een idee hebt van het weer op Kreta, zijn hier enkele activiteiten om in gedachten te houden voor een regenachtige dag. Dit kan handig zijn, vooral als je met kinderen reist.

1. Bekijk de oude Venetiaanse haven

De charmante oude Venetiaanse haven van Chania wordt omringd door een jachthaven met prachtige boten die in het water drijven. Het bevindt zich te midden van wat velen beschouwen als een van de meest pittoreske steden van Kreta. Gelukkig is de structuur prachtig, zelfs als het regent.

Regen en storm in de haven van Chania

Neem plaats bij een van de levendige café-taverna's die de kasseien aan de kades omringen. Ze bieden een schaduwrijke plek om te genieten van heerlijke Griekse koffie terwijl je bewondert de 16e-eeuwse Venetiaanse vuurtoren die net aan de overkant te zien is. Loop met je paraplu over de oude muren om de golven van de Middellandse Zee tegen de havenmuren te observeren. Wat je ook kiest, tijd doorbrengen in de oude Venetiaanse haven als het regent is altijd een goed idee.

2. Bezoek het Archeologisch Museum van Heraklion

Het Archeologisch Museum van Heraklion is een van de belangrijkste musea van Europa, omdat het een uitgebreide collectie artefacten herbergt uit de Griekse oudheid, met de nadruk op Kreta. Veel van de grootste oudheden die zijn opgegraven bij het nabijgelegen Knossos, de meest bekende archeologische opgraving van Kreta, zijn ondergebracht in het Archeologisch Museum van Heraklion. Dit enorme en bekende museum is gebouwd boven de haven in Heraklion, de hoofdstad van het eiland. Er zijn 20 kamers achter een grote Bauhaus-stijl entreehal, waarvan sommige meer dan 8.000 jaar teruggaan.

De Disk van Phaistos - een mysterieuze code-cijfer uit het bronzen tijdperk - en de angstaanjagende standbeelden van slangen godinnen gemaakt rond 1600 voor Christus behoren tot de meest indrukwekkende tentoonstellingen. Stierenkoppen, samen met uitstekende hoorns, zijn ook te vinden in het museum. EU-studenten krijgen korting op toegangskaartjes, daarentegen beginnen de toegangsprijzen voor volledige toegang bij ongeveer €12.

Regenachtige dag in Kreta wegen

3. Ga naar de Sfendoni-grot

Ondergronds gaan in de Sfendoni-grot is een van de beste manieren om de stormwolken op Kreta te vermijden. Het pad gaat door de noordelijke Kretenzische heuvels, passeert onder de oprijzende berg Ida en stijgt boven het idyllische dorp Zoniana uit.

De grotstructuur die toegankelijk is voor bezoekers is in totaal meer dan 270 meter lang. Verschillende kleuren neonlichten verlichten het hele gebied, met kristallieten en mineralen zuilen die door de tunnels dalen. Onderweg leer je over de opmerkelijke geologische geschiedenis van het gebied, evenals verhalen over hoe de tunnels werden gebruikt door de Romeinen en guerrillastrijdkrachten tijdens de revoluties van Griekenland.

4. Bekijk de beste tavernes & restaurants

Een reis is niet compleet zonder lekker eten en drinken, en er is geen betere manier om daarvan te genieten dan in een traditionele Griekse taverne. Gelukkig heeft Kreta geen gebrek aan fantastische eet- en drinkgelegenheden. Van mediterrane gerechten tot internationale keuken, je kunt op het eiland van alles vinden.

Lees ook: Kretenzische Dieet

Cretenzisch eten behoort tot het beste van Griekenland, met lokale specialiteiten zoals dolmadakia (gevulde wijnbladeren), gemista (gevulde tomaten en paprika's), kalitsounia (kaastaartjes), apaki (gerookt varkensvlees) en staka (romig kip- en eiergerecht). Natuurlijk kun je Griekenland niet bezoeken zonder enkele van de wereldberoemde wijnen van het land te proberen. Kreta herbergt een aantal uitstekende wijngaarden die zowel rode als witte wijnen produceren.

Je kunt overal taverna's vinden op Kreta, maar enkele van de beste restaurants bevinden zich in Chania, Heraklion, Rethymnon en Agios Nikolaos. Waar je ook gaat, zorg ervoor dat je wat mezedes (tapas-achtige gerechten) bestelt om je maaltijd te beginnen. Deze kleine gerechten zijn perfect om te delen en van alles een beetje te proeven.

Bekijk de beste …

10 beste restaurants op Kreta
Heraklion restaurants
Chania restaurants
Rethymno restaurants
Agios Nikolaos restaurants

Stormachtige wolken en regen in Elounda

5. Breng wat tijd door in het Nautisch Museum van Kreta

Het Nautisch Museum van Kreta bevindt zich in het hart van Chania, aan de historische havenzijde van de stad. Het is een uitgebreide kennismaking met de uitgebreide maritieme geschiedenis van de regio. Zoek de ingang in het okergeverfde huis onder de half-ruïneuze muren van het Fort Firkas.

Hier word je meegenomen op een reis door de tijd, van de bronstijdse kolonisten tot de moeilijke tijden toen Duitse landingen het eiland verwoestten. Het gedeelte over Venetiaanse heerschappij is echter misschien wel het beste van de collectie. Dit is zeer belangrijk om het begrip van de geschiedenis van Chania te vergroten.

6. Bekijk Paraschakis Olive Oil

Een bezoek aan Kreta is niet compleet zonder het proeven van de inheemse olijfolie. Gelukkig zijn de familieboeren bij Paraschakis Olive Oil slechts een halfuur rijden ten oosten van Rethymno vanaf de noordkuststranden van Kreta.

De dagtocht onthult hoe oliën al sinds de oudheid op Kreta worden geproduceerd. Je zult voorbeelden zien van door ezels getrokken persen en stenen maalmachines, en je krijgt de kans om te leren hoe olijven tegenwoordig worden geteeld, vergezeld van proefsessies. De cadeauwinkel van Paraschakis Olive Oil is fantastisch, met oliën en zelfs krachtige raki beschikbaar.

Storm in Lassithi Kreta

7. Ga naar het Cretaquarium

Het nationaal aquarium is een van de beste plekken om te bezoeken op een regenachtige dag als je vakantie viert in de regio Heraklion. Het staat bekend als Thalassokosmos of Cretaquarium, en het ligt op slechts een paar minuten van het stadscentrum in het dorp Gournes, op korte rijafstand van Gouves.

Of je nu op Kreta bent met kinderen (of zonder), het aquarium zal je vermaken. De locatie stelt je in staat om een nauwe blik te werpen op het zeeleven van de Middellandse Zee. Octopussen, kwallen, zeepaardjes en nog veel meer zijn te zien in het genoemde aquarium. Het aquarium biedt een unieke kans om meer te leren over het onderwaterlandschap van Kreta.

8. Verken een Kretenzisch klooster

Op het eiland Kreta zijn veel kloosters te vinden, dus waar je ook verblijft, de kans is groot dat er een in de buurt is. Deze Kretenzische kloosters bieden een kijkje in de religieuze geschiedenis van het eiland en zijn vaak gelegen op prachtige locaties.

Het Arkadi-klooster is een van de meest populaire, gelegen net landinwaarts van Rethymnon. Het klooster is gebouwd in de 16e eeuw, maar heeft in zijn 500 jaar veel meegemaakt, waaronder het gebruik als fort in de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog. Vandaag de dag is het een vredige plek om te verkennen en van het uitzicht te genieten.

Preveli-klooster

Als je geïnteresseerd bent in het zien van een meer traditioneel klooster, ga dan naar het Preveli-klooster, gelegen bij Rethymnon. Dit klooster is nog steeds een actieve locatie, met monniken die er wonen en werken. Het is gelegen op een prachtige locatie op een berghelling boven de zee.

Moet je een auto huren in Kreta op een regenachtige dag?

Zeker weten! Zoals je kunt zien, zijn er veel dingen die je kunt doen op regenachtige dagen op Kreta. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, cultuur, eten of gewoon wilt ontspannen, je zult genoeg te doen vinden. Laat dus een beetje slecht weer je vakantie niet bederven - boek een autoverhuur op Kreta en verken alle wonderen van Kreta.

Harry Anapliotis
Eigenaar, reisschrijver en webontwikkelaar bij Rental Center Crete
Harry Anapliotis is de eigenaar, schrijver en webontwikkelaar van Rental Center Crete - Autoverhuur.
Rental Center Crete - Car Hire
Autoverhuur bedrijf
Rental Center Crete - Autoverhuur is een autoverhuurbedrijf dat diensten aanbiedt op het eiland Kreta, sinds 1975.
Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis