Winter op Kreta - Wat te doen op Kreta als u er in de winter bent!

van Rental Center Crete - Car hire
Dit artikel werd gepubliceerd op 1 september 2021 en bijgewerkt op 10 januari 2024.
Winter op Kreta

Kreta heeft de reiziger zoveel te bieden. Het is gemakkelijk om dit fantastische eiland te associëren met zijn beroemde stranden. Maar op Kreta zijn de stranden - hoe indrukwekkend ze ook zijn - slechts een deel van het verhaal. De dingen die Kreta tot zo'n unieke bestemming maken, zijn net zo goed in de winter als in de zomer te bezoeken - in feite zelfs beter, omdat u dan zonder de drukte van het hoogseizoen kunt genieten. Sommige van de attracties van Kreta zijn altijd in de winter - zoals de beroemde bergen. En nog andere geneugten zijn uniek voor de wintermaanden - een geheim dat eigenlijk alleen de lokale bevolking weet. Met uw huurauto op Kreta kunt u het veelzijdige landschap van dit magische Griekse eiland ervaren.

Sneeuw Voetstappen in Chania Bergen

Wil je nog steeds per se zwemmen? Nou, dan heb je waarschijnlijk geluk. Dit meest zuidelijke eiland heeft genoeg milde dagen in de winter dat sommigen het geschikt vinden om het hele jaar door te zwemmen. Als je uit een frisser klimaat komt, vind je het misschien zelfs wel heerlijk. Dus, misschien ook zwemmen - zonder de drukte.

Naast de mogelijkheid van een stranddag, zijn hier enkele van onze favoriete manieren om de winter op Kreta te beleven.

Witte bergen van Chania in de winter

Wat te doen als je Kreta in de winter bezoekt

Buiten het seizoen kunnen bezoekers genieten van de weelderige groene landschappen van het eiland, de prachtige bergketens verkennen, vredige kloosters bezoeken en genieten van de eenzaamheid van de archeologische vindplaatsen. Ze kunnen zich ook onderdompelen in het traditionele dorpsleven en de ruige kloven van het eiland verkennen. Kloosters die u niet mag missen zijn het Arkadi-klooster, het Toplou-klooster en het Moni Preveli-klooster. Wil je meer activiteiten op Kreta ontdekken, lees dan hieronder.

Luister in het groen, en meer

Bezoekers aan de Egeïsche Zee in de winter zijn verrast een heel ander landschap aan te treffen dan het landschap dat ze in de zomer zien. De intensiteit van de zon kleurt het landschap op veel plaatsen goudkleurig en droog. De winter is het weelderige seizoen van Kreta, met een groen landschap. En ook kale takken - het is een heel ander eilandbeeld.

De rijke grond van Kreta zit vol verrassingen. Het eiland is beroemd om zijn wilde bloemen en is er vroeg bij. De winter zit vol met prachtige en exotische wilde bloemen. De witte paeonia, de Aziatische boterbloem, de paarse anemoon, de tulp 'Cretica', en de verschillende soorten krokussen behoren tot de vele wilde bloemen van de winter. Maar de echte ster van de winter? Wilde orchideeën! Zo'n 60 soorten orchideeën bloeien op Kreta, waarvan sommige al diep in de winter - zoals de orphys mesaritica en de en de orchis collina.

De bergen van Lassithi in de winter op Kreta

De bergen van Kreta

Kreta is beroemd om zijn bergen. De "Lefka Ori" (de Witte Bergen), in het westelijke deel van het Kreta eiland, zijn het meest prominente gebergte, met de top van Pachnes op 2453 meter. Mt Ida - ook wel Mt. Psiloritis genoemd - is met 2456 meter de hoogste berg van Kreta. De witte bergen worden zo genoemd omdat ze tot ver in het voorjaar bedekt zijn met sneeuw. Ideon Grot

Voor degenen die niet klimmen, bieden de bergen van Kreta in de winter een dramatisch decor. <Psiloritis heeft nog een andere bijzonderheid - de Ideon grot is de vermeende plaats waar Rhea haar zoon Zeus verborg, om hem te beschermen tegen verslinding door zijn vader, Cronus. (Een andere Kretenzische grot - de Diktaion grot in de Lasithi hoogvlakte - maakt dezelfde claim).

Kloosters

Kreta is beroemd om zijn vele kloosters. De kloosters op Kreta zijn religieuze pelgrimsplaatsen, maar om verschillende redenen zijn het ook uitstekende culturele en historische bestemmingen. Uitzonderlijke architectuur is één reden, de verzamelingen van heilige kunst is een andere. En wist u dat de monniken en kloosters door de geschiedenis heen een moedige en actieve rol hebben gespeeld bij de verdediging van Kreta en hun medekretenzers - niet alleen tegen de Ottomanen maar ook recent nog in de Wereldoorlog II?

Olijfpluktijd

Vandaag de dag, net als in het verleden, produceren de kloosters wijn, "raki", honing, extra vergine olijfolie, en andere producten, waardoor ze interessante bestemmingen zijn voor de oenofiel en de levensgenieter. Hier zijn enkele van de beroemdste kloosters van Kreta.

Arkadi klooster

Het Arkadi klooster, in de prefectuur Rethymnon, dateert waarschijnlijk uit de 5e eeuw. Dit ommuurde klooster heeft een buitengewoon mooie "Catholicon" - hoofdkapel. Het is een ideaal voorbeeld van Kretenzische renaissance-architectuur, waarin elementen uit de renaissance en de barok verenigd zijn.

Arkadi-klooster

Dit klooster werd gebouwd toen de Venetianen over Kreta heersten. Het klooster stond bekend om de uitmuntendheid van zijn bibliotheek, en het Arkadi-klooster was een plaats van geleerdheid, van wetenschappen en kunst. Toen de Ottomanen het eiland binnenvielen, bleef het klooster christelijk en bloeide het op. Tenslotte speelde deze plaats in 1866 een moedige en tragische rol in de geschiedenis van Kreta. In een gebeurtenis die nu bekend staat als de Arkadi klooster Holocaust. Tijdens een opstand tegen de Ottomanen zochten bijna 1000 burgers hier een schuilplaats, en uiteindelijk offerden ze zichzelf op door de kruitkamer op te blazen op het strategische moment dat de Ottomanen het beleg sloegen.

Toplou Klooster

In het noordoostelijke puntje van het eiland, in de prachtige prefectuur Lasithi, ligt het Toplou klooster - dicht bij het palmbos van Vai.

Kerk in het Toplou klooster

Deze belangrijke culturele en religieuze bestemming heeft een turbulente geschiedenis. Het is zwaar versterkt, gebouwd om de belegeringen van piraten te weerstaan, met 10 meter hoge muren. Het is geplunderd door de Knights of Malta, verwoest door een aardbeving, en verwoest in de Kretenzische opstand. Toch staat het nog steeds trots overeind, een krachtig monument voor het moedige en dappere Kretenzische karakter.

Vandaag de dag is er geen spoor meer te bekennen van dit gewelddadige verleden, in deze meest beschaafde culturele bestemming. Het klooster heeft een mooie selectie Byzantijnse iconen, en ook uitzonderlijke portretten van monniken, door de beroemde portrettist Thomas Papadoperakis. De fresco's in de eetzaal van de monniken - de "trapezaria" - zijn van de hand van de beroemde iconenschilder Manolis Betinakis.

Toplou

Nadat u van de kunst hebt genoten, kunt u in de wijnmakerij gaan zitten om te proeven. De monniken zijn uitstekende wijnmakers en distilleerders, en cultiveren inheemse druivensoorten zoals Liatiko in hun biologische wijngaarden. Proef hun wijnen met lokale artisanale kazen om het Kretenzische terroir ten volle te waarderen.

Moni Preveli

Aan de zuidkust van Kreta, hoog boven de Libische zee, ligt een van de meest spectaculair gelegen kloosters van Griekenland. Moni Preveli dateert uit het einde van de 16e eeuw. Het is beroemd om de rol die het heeft gespeeld in zowel de Kretenzische opstand tegen de Ottomanen als het spelen van een actieve rol in het Kretenzische verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Preveli-klooster

Ver onder het klooster ligt het beroemde Preveli strand. Een rivier waarvan de oevers bedekt zijn met palmen stroomt door een kloof in de zee. Het is prachtig van bovenaf, en de lange klim naar beneden om het van dichtbij te bekijken en langs de oevers tussen de palmen te dwalen, is de moeite waard.

Verken de kloven van Kreta

Hoewel de beroemde Samariakloof gesloten is in de winter - door de hoge ligging en de sneeuw die er ligt is het onbegaanbaar - zijn er vele andere uitstekende kloven. Kreta is beroemd om zijn kloven en heeft wandelingen voor elk niveau. De winter is een uitstekende tijd om de kloven aan de kust te verkennen, en velen vinden het seizoen minder vermoeiend, zonder de hete zomerzon die over je heen brandt.

Kloof van de doden in Zakros

De Kloof van de Doden in de regio Lasithi begint in Ano ("bovenste") Zakros en leidt naar Kato ("onderste") Zakros, op een wandeling door een prachtig landschap. De grotten hoog in de wanden van de kloof waren de laatste rustplaatsen van de Minoërs van het paleis van Zakros - een fascinerende opgraving die u aan het eind te wachten staat. Deze maakt deel uit van de Europese E4. U kunt ook onderaan beginnen, zo ver gaan als u wilt, en terugkeren.

Geniet van de Archeologie in de Eenzaamheid

Noordelijke ingang in paleis Knossos

Kreta is de thuisbasis van een aantal prachtige archeologische vindplaatsen, waaronder de wereldberoemde Paleis van Knossos. Kennismaken met de verfijnde en geavanceerde samenleving van Kreta uit het Bronzen Tijdperk (het eerste paleis van Knossos dateert ongeveer 1500 jaar voor het Parthenon) is een van de belangrijkste culturele ervaringen op Kreta. Natuurlijk is een plaats van zo'n enorme betekenis in het hoogseizoen erg druk. In de winter op Kreta kunt u door de suggestieve opgraving van Sir Arthur Evans dwalen en in alle rust de mythen van de Minoërs (Theseus en de Minotaurus, bijvoorbeeld) overdenken.

Psiloritis Mt in de winter

Geniet van het dorpsleven

De dorpen van Kreta zijn waar de echte Kretenzische cultuur echt gedijt. Bezoek het bergachtige, trotse Anogia om de beste Lyra te horen spelen waar dan ook. Kretenzers zijn beroemd om de snelheid en vaardigheid van hun lyra spelen - Kretenzische traditionele muziek versnelt de hartslag. Anogia heeft enkele van de meest legendarische spelers van Kreta voortgebracht.

Kretenzer die de lyra speelt

Het dorp van Margarites is beroemd om zijn uitmuntendheid in keramiek, en is dat door de eeuwen heen geweest. U kunt de ateliers van ambachtslieden bezoeken en hier winkelen voor werkelijk unieke stukken, waaronder innovatieve ontwerpen uit het oude Griekenland - zoals de Pythagorische beker.

Margarites

Sfakia, een mooi vissersdorpje, ligt aan de zuidkust van Kreta. Vanaf hier kunt u een veerboot nemen voor een korte rit naar Loutro - een betoverend dorp van blauw en wit dat alleen te voet of over zee kan worden bereikt. Ingesloten rond de knusse haven, ontoegankelijk voor auto's, is het enige wat u hoort het geluid van de golven die tegen de kiezels slaan en de vissers die terugkeren en opscheppen over hun uitstekende vangst. De winter brengt uitstekende vis - nog een reden om in de winter naar Kreta te reizen.

Rent het op Kreta?

Ondanks de reputatie van zonnig weer, regent het wel op Kreta, vooral in de wintermaanden. Zelfs als het regent op Kreta, zijn er genoeg dingen te zien en te doen. Het regenseizoen op Kreta begint meestal in november en duurt tot maart. Regen en zelfs stormen komen vaker voor in de herfst en het vroege voorjaar.

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis