Alles Wat Je Moet Weten Over het Kretenzische Dieet

van Rental Center Crete - Car hire • Dit artikel werd gepubliceerd op 27 januari 2021 en bijgewerkt op 5 juli 2023
Kretenzisch Dieet

We horen al jaren over het mediterrane dieet en de grote voordelen daarvan voor de gezondheid. Meer volkstuintjes en minder bewerkte voedingsmiddelen staan centraal, en dus wordt de voorkeur gegeven aan groenten boven vlees, en - misschien wel vooral - aan olijfolie boven cholesterolrijke boter. Denk aan het Kretenzische Dieet als het mediterrane dieet , gewoon geperfectioneerd en aangepast. Het enige wat u hoeft te doen is Kreta te bezoeken voor het bewijs van zijn effectiviteit - u zult het zien in de levendige gezichten en energieke stappen van de ouderen van het eiland.

De Ontdekking van het Kretenzische Dieet

Natuurlijk bedoelen we hier de ontdekking van het Kretenzische dieet en de voordelen ervan door de internationale gemeenschap. (Op Kreta noemen ze het gewoon "voedsel”).

 Kretenzische Dieet eten met olie

In de jaren 1950 werd een vergelijkende studie uitgevoerd op de diëten van zeven landen - het werd in feite “The Seven Country Study”, genoemd, uitgevoerd door onderzoeker en professor Ansel Keys, van de Universiteit van Minnesota in de Verenigde Staten. De studie was gericht op plattelandsgemeenschappen waar de levensstijl en het dieet gedurende tientallen jaren, zo niet veel langer, relatief onveranderd waren gebleven. Naast de Verenigde Staten zijn er gemeenschappen in Finland, Nederland, Italië, Griekenland, Joegoslavië en Japan. Na de 12 jaar van het onderzoek werd het sterftecijfer van de deelnemers gemeten. In Finland waren 171 van de duizend mannen in de leeftijd van 40 - 59 jaar (aan het begin van het onderzoek) overleden. In Griekenland - 3(!)

Extra-Vierge Olijfolie: De Hoeksteen van het Kretenzische Dieet

Onderzoekers waren in eerste instantie verbaasd over het succes van het Kretenzische dieet, gezien het feit dat een groot deel van de verbruikte calorieën uit vet bestond. Een groot deel van deze calorieën was echter afkomstig van olijfolie. En niet zomaar olijfolie, maar extra vergine olijfolie. Het kan geen kwaad dat de olie in alle gevallen lokaal was en niet commercieel verpakt - zo geniet de meerderheid van de Kretenzers vandaag de dag van hun olijfolie. (Een ander voordeel is dat de mensen in veel gevallen zelf de olijven van hun eigen bomen plukken. Er wordt veel geoefend in het maken van een liter olijfolie - maar dat is een ander verhaal.)

Olijfolie

De voordelen van olijfolie zijn nu bekend. Naast het enkelvoudig onverzadigde vet - oliezuur, dat ontstekingsremmende eigenschappen heeft, zit het ook vol met krachtige antioxidanten. Het bevat ook genoeg polyfenolen - een micronutriënt dat, naast het feit dat het gunstig is voor het hart en het spijsverteringsstelsel, de neiging heeft om een gevoel van welzijn op te wekken (ook duidelijk uit de uitstekende instelling en het goede gejuich van de Kretenzers).

Eet Lokaal

Een andere zeer belangrijke factor in het Kretenzische dieet is het aandeel van het plantaardig materiaal. Maar het is niet zomaar plantmateriaal. Groenen, vol met fytochemicaliën en voedingsstoffen, zijn essentieel voor de Kretenzische tafel- als salade, en als ingrediënt in gerechten en in taarten. Maar op Kreta zijn ze niet zomaar groen - ze zijn vaak foerageergroen, en een verscheidenheid aan groentesoorten worden met elkaar vermengd om een spectrum aan voedingsvoordelen te hebben.

Wilde-groenten

Wilde groentesoorten, zoals de heerlijke stamnagathi, brandnetels en andere, worden vergezeld door een groot aantal groenten. Er zijn veel vegetarische Kretenzische specialiteiten. Een vleesloze maaltijd op Kreta is helemaal niet ongewoon en kan een genot zijn. Kretenzers zoeken ook naar eiwitten, vooral de heerlijke vetarme, voedzame en smakelijke slakken.

Gebakken slakken bij Eleonoras Taverna in Drapanos

Eet Seizoensgebonden

We kunnen allemaal het voorbeeld van de Schepping volgen en alleen dingen eten die in het seizoen zijn, op het hoogtepunt van de smaak en de voedingswaarde. In plaats van geïmporteerde groenten die buiten het seizoen zijn en al lang geplukt zijn, hoe verser hoe beter voor ons, beter voor de planeet. Ze zijn ook zo veel lekkerder. Op Kreta hebben groenten een sterke persoonlijkheid en identiteit: ze smaken naar zichzelf, of het nu gaat om een zoete tomaat of een heerlijk bittere artisjok.

Artisjok

Als we in het seizoen dingen eten, waarderen we ze echt meer, ze worden speciaal. Het voegt ook variatie toe aan het Kretenzische dieet - de Kretenzische tafel in mei is anders dan de Kretenzische tafel in november, en beide hebben hun lekkernijen.

Peulvruchten

Peulvruchten en peulvruchten zoals spliterwten, linzen, kikkererwten en bonen zijn extreem hoog in vezels en voeding, en laag in vet. Ze zijn een hoofdbestanddeel van het Kretenzische dieet, en een uiterst gezond alternatief voor vlees voor een stevig en vullend hoofdgerecht.

Zuivel – Laat het Meetellen

 Kretenzische Kaas Graviera

Zuivel wordt niet in dezelfde hoeveelheden geconsumeerd als op andere plaatsen in de westerse wereld. De zuivel is echter uitstekend. Dit betekent dat het een beetje ver gaat. Veel van de Kretenzische zuivelproducten - de uitstekende kazen bijvoorbeeld - zijn afkomstig van geitenmelk. De geiten grazen op dezelfde wilde kruiden en groenten die de tafels sieren. Ze krijgen geen hormonen toegediend en brengen hun dagen door onder de sterke Kretenzische zon. Natuurlijk is de melk die deze gelukkige, gelukkige dieren produceren niet alleen lekkerder, maar ook puurder en gezonder.

Centrale Markt Chania

Kretenzische kazen zoals graviera, myzythra en pichtogalo dienen als heerlijke meze en als een rijk accent bij gerechten. Ze zijn zo bevredigend dat ze niet in grote hoeveelheden hoeven te worden geconsumeerd.

Eieren

Net als de zuivelfabriek zijn de eieren van Kreta gewoon gezonder. Ze komen van gelukkiger kippen, die veel beter eten. Dat zie je aan hun levendige oranje dooiers. Een simpel gebakken ei op Kreta is echt iets om van te genieten.

Vlees

Natuurlijk speelt vlees wel een rol in het Kretenzische dieet, maar nooit te veel. En net als alle andere voedingsmiddelen op het eiland is het de kwaliteit van het vlees die het verschil maakt. Geit is het vlees van mager, smaakvol vlees van dieren die hebben gefoerageerd en begraasd op gezonde wilde kruiden en groentes. Dit is niet alleen gezonder vlees, maar ook veel bevredigender.

Gegrild vlees

Vis en zeevruchten

De verse vis die het middelpunt vormt van vele feestelijke tafels wordt lokaal gevangen. Het zit vol met omega-3-vetzuren en is vrij van hormonen en antibiotica die veel commercieel gekweekte vis kan bevatten.

Viskraam in Heraklion Market

Octopus is een andere favoriet, die zorgt voor een hoge kwaliteit mager eiwit, geladen met heilzame mineralen.

Brood - de staf van het leven

Kretenzisch brood wordt vaak gemaakt van uitstekend meel en, als je geluk hebt, gebakken in een houtoven voor een maximale smaak. Een plakje van dit stevige brood, vaak met een hele korrel, gaat een heel eind.

Chania

Maar nog beter dan brood is het altijd populaire Kretenzische hoofdbestanddeel - paximadia. Deze tweemaal gebakken droge knapperige beschuit - heel vaak van gerstebloem - is absoluut heerlijk. Ze zitten ook vol met vezels en andere voedingsvoordelen. Paximadia zijn essentieel voor het Kretenzische dieet en vormen een heerlijke basis voor Dakos- met geraspte tomaat en verse geitenkaas, ze zijn gezonder, hartiger en een heerlijker alternatief voor bruschetta. Ze vormen ook een onderdeel van de klassieke Kretenzische salade - een versie van de Griekse salade die overal in het land populair is. Maar de Kretenzische versie heeft beschuitjes die de sappen van de tomaten opzuigen, vervangt verse geitenkaas voor feta, en bevat vaak nationaal verpakte en pittige wilde postelein.

Olijven

Geen enkele Griekse tafel is compleet zonder olijven. De klassieke Kretenzische olijven, geladen met antioxidanten en vitamine E, hebben een bijkomend voordeel - de favoriete Kretenzische bereiding is “tsakistes” (“verbrijzeld”) - doordrenkt met citroen na het genezen, voor een toegevoegde uitbarsting van zowel smaak als gezondheid.

Schaal en fles met extra vergine olijfolie

Yamas!

Alcohol met mate kan deel uitmaken van een gezond dieet. Op Kreta zijn de wijnen vaak kleine batches die lokaal worden gemaakt - heerlijk en puur. Voor gedistilleerde dranken geven de Kretenzers de voorkeur aan “Tsikoudia” - ook wel bekend als "Raki" - boven commerciële gebottelde harde likeuren.

Raki Drinken op Kreta

Deze gedistilleerde drank van druivendraf droeg de smaak van het terrein naar het glas, en het is beroemd zuiver. Ga gemakkelijk in het begin - het is sterk en je hebt misschien niet de ervaring die de Kretenzers ermee doen. Maar een zuiverder alcoholisch drankje is moeilijk te vinden, het geeft een goed gevoel. Een ander Kretenzisch geheim voor een gezondere relatie met alcohol - ze hebben altijd, altijd iets te eten terwijl ze drinken, van olijven, maar, en kazen, tot een hele selectie van verrukkelijke “meze”.

Eet Als een Kretenzer

Het is niet alleen de voedingswaarde van de eerste kwaliteitsproducten van Kreta, maar ook de rol die voeding speelt in het leven. Zelfs als we thuis niet kunnen foerageren voor wilde groenen, of onze eigen kazen maken en genieten van olie van onze eigen eeuwenoude bomen, kunnen we nog steeds lokaal winkelen en de markten van onze boeren en andere regionale producenten ondersteunen. We kunnen ook met stijl eten. Voor de Kretenzers is het belangrijkste ingrediënt van een goede maaltijd de gezelligheid en een levendig gesprek. Het delen van voedsel met familie en vrienden is altijd een gezondere, gelukkiger manier om te eten.

Eten zoals Kretenzers

Het ontdekken van de lekkernijen van het Kretenzische dieet, van de eenvoudige omelet bij een dorpscafé waar je stopt op een bergrit, tot een versgevangen vis in een afgelegen taverna aan zee, of zelfs de lokale specialiteiten op een dorpsfeest kan een hoogtepunt zijn van je verkenningen van het eiland met de auto.

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis