Grieks streetfood: waar kun je op Kreta heerlijk souvlaki eten?

van Rental Center Crete - Car hire
Dit artikel werd gepubliceerd op 5 april 2023 en bijgewerkt op 10 mei 2023.
Souvlaki op Kreta

Zelfs als je in je eigen land bekend bent met de heerlijke 'gyros' (het is een terecht populair Grieks exportproduct!), moet je om het echte gerecht te proeven naar Griekenland komen. We hebben een lijstje samengesteld met alles wat je moet weten over dit populaire Griekse streetfood en waar je natuurlijk de beste souvlaki op Kreta kunt eten.

Keineemtips

  • Gyros is een populair Grieks straatvoedsel gemaakt van vlees aan een spit dat constant boven kolen draait.
  • Gyros, Kalamakia, en Souvlakia zijn de drie populairste straatgerechten op Kreta, en zijn te vinden in de hoofdstraten van Chania, Heraklion en elke grote stad op Kreta.
  • Souvlaki winkels bieden vaak vegetarische en veganistische opties, en veel plaatsen serveren ook hamburgers, en zelfs club sandwiches.
  • De kwaliteit van de souvlaki varieert van winkel tot winkel, en het is een goed idee om te kijken wie er in de rij staat en te zoeken naar winkels met veel lokale bevolking.
  • Sommige aanbevolen plaatsen om souvlaki en gyros te proberen in Heraklion zijn Chop Chop, Anti...peina Gefseon, Hovoli en Krasas.
  • Enkele aanbevolen plaatsen om souvlaki en gyros te proberen in Chania zijn Se Anamena Karvouna, Pita Goal en Gyrotechneio.

Wat is gyros? (En hoe spreek je het uit?)

Gyros komt van het Griekse woord 'roteren' omdat het vlees wordt gegaard aan een spit dat voortdurend over kolen of - nog vaker - verticaal draait, naast een sterke hittebron die het vet wegsmelt en het vlees aan de randen krokant maakt, terwijl het zeer sappig blijft.

De 'g' is een harde g, niet zacht zoals een 'j' zoals het vaak wordt uitgesproken. En de 'y' klinkt als een 'i', dus het is ‘GI-ros’ (en niet 'JY-ros').

Het snijden van gyros op Kreta

Gyros, kalamakia en souvlakia

Gyros, kalamakia en souvlakia zijn de drie populairste streetfoods op Kreta (en in Griekenland). Je kunt kalamakia en souvlakia in de belangrijkste straten van Chania en Heraklion vinden. Alle winkels serveren traditionele gyros, kalamakia en souvlakia in porties voor één of twee personen of per stuk.

Wat kun je bestellen in een souvlakiwinkel?

Gyros en souvlaki eetgelegenheden zijn niet alleen voor gepassioneerde vleeseters. Bijna alle souvlakiwinkels bieden ook een paar bijgerechten aan.

Meestal kun je rekenen op een zeer goede Griekse salade, plus een andere salade - een Kretenzische salade of dakos omdat we op Kreta zijn en op grotere plaatsen misschien een Caesarsalade met kip. Veel plaatsen serveren ook hamburgers en zelfs clubsandwiches. Bovendien zijn er soms vegetarische en zelfs veganistische opties, vooral tijdens de religieuze vastenperioden.

Griekse souvlaki aan de Griekse zee

Waar kun je op Kreta souvlaki eten?

Het populairste streetfood van heel Griekenland, want een goede souvlaki kun je eigenlijk overal wel vinden. En bijna alle souvlakiwinkels hebben ook een paar goede salades. Maar de kwaliteit van de souvlaki verschilt natuurlijk van winkel tot winkel. Kijk wie er in de rij staan - zie je er veel plaatselijke bewoners? Dan is het waarschijnlijk een goede plek. Sluit je bij hen aan of probeer een paar van deze plaatsen.

Waar kun je de beste souvlaki in Heraklion eten?

De hoofdstad van Kreta zit vol met verleidelijke restaurantjes en taverna's van elk type, maar minstens één keer tijdens je verblijf is het misschien leuk om dit heerlijke en goedkope streetfood te proberen als gezellige maaltijd. Hier zijn een paar plekken om een souvlaki in de hoofdstad te proberen:

Chop Chop

De naam betekent 'snel!' in het Grieks en deze plek is perfect voor een snelle hap. Direct in het stadscentrum en zeer dicht bij het Archeologisch Museum van Heraklion, is dit een zeer handige locatie. De plek wordt geprezen om zijn zeer royale porties en lage prijzen.

Website: https://www.facebook.com/Chop-Chop-1727860184189520/
Adres: Idis 6, Heraklion

Anti...peina Gefseon

Vlakbij de charmante haven van Heraklion is Anti...peina Gefseon een andere plaatselijke favoriet vanwege de goede prijs-kwaliteitverhouding. Ze maken ook een lekkere 'Kalamaki' - gegrild vlees op een vleesspies en hamburgers.

Adres: Leoforos Ikarou 113
Website: https://goo.gl/maps/1NnikSLFZLomSZ1TA

Hovoli

Dit is nog een heel goede keuze als je in het centrum van de stad bent, eveneens heel dicht bij het Archeologisch Museum.

Adres: Plateia Daskalogianni 3
Website: https://www.facebook.com/chovoli.heraklion/

Krasas

De populaire miniketen Krasas heeft vier vestigingen in Heraklion, dus er is er zeker een bij die bij je in de buurt is. Eén van hun locaties ligt direct bij het vliegveld, perfect voor een hapje voor de terugreis of een snelle kennismaking met Griekenland zodra je je auto ophaalt.

Adres: Stadiou 78 (bij het vliegveld), Idomeneos 40 (in het centrum), plus twee andere locaties in de stad.
Website: https://www.krasas.gr/el/

Lees ook: De 8 beste restaurants in Heraklion

Verpakte pita met gyros

Souvlaki in Rethymnon

In de charmante oude stad en bij de jachthaven zijn er verschillende leuke plekken om souvlaki te gaan eten in Rethymnon.

Nikos Souvlaki

De eerste keuze van de plaatselijke bevolking met goede recensies, voor de basics die goed worden gedaan: souvlaki, hamburgers, vleesspiezen. Zeer mooie plek tussen de jachthaven en de Venetiaanse haven.

Adres: Arkadiou 70

Gia Souvlaki

Een beetje landinwaarts van de jachthaven heeft deze lokale plek een lekker menu dat naast heerlijke souvlaki ook club sandwiches, tortilla wraps, "skepasti" (een grotere optie) heeft en zelfs ook vleesloze opties.

Adres: Kountouriotou 165, Rethymnon
Website: https://www.facebook.com/giasouvlakirethimno/

Souvlaki Bar

Iets ten oosten van de jachthaven, met aangename zitplaatsen buiten, krijgt Souvlaki Bar goede kritieken van zowel de plaatselijke bevolking als van bezoekers voor hun verse, smakelijke opties, waaronder verschillende stevige salades, perfect voor een groep met verschillende eetstijlen.

Adres: Markou Portaliou 10
Website: https://www.facebook.com/souvlakibarrethymno/

Lees ook: Restaurants die je beslist moet bezoeken in Rethymnon

Souvlaki in Chania

Chania is een charmant stadje met veel aantrekkelijke eetgelegenheden. De plaatselijke bevolking houdt van deze drie restaurantjes - twee bij de centrale markt bij de haven en één bij het strand.

Griekse souvlaki op de grill

Se Anamena Karvouna

Dit is een veelbelovende naam - het betekent 'op de hete kolen'. En dat is ook een uitstekende omschrijving: het vlees wordt boven de kolen gegrild voor een lekkere houtskool smaak. Naast de traditionele keuzes zoals de perfecte souvlaki, hebben ze ook wat meer ongewone specialiteiten, zoals een spiesje met champignons of een spiesje met rundvlees.

Adres: Chatzimichali Giannari 20, Chania
Website: https://www.facebook.com/Sanamenakarvouna-765981360187208/

Pita Goal

Vlak bij het strand van Koum Kapi heeft deze plaatselijke favoriet van oudsher een enthousiaste aanhang, dankzij de heerlijke souvlaki, spiesjes, hamburgers en andere specialiteiten - waaronder fantastische zelfgemaakte Kretenzische Kalitsounia (gebakken pasteitjes) die met liefde en zorg worden bereid door de beste kok uit de buurt (uiteraard een Kretenzische grootmoeder dus!). De hoogste waardering voor het eten en de zeer vriendelijke bediening.

Adres: Spartis 8, bij het strand van Koum Kapi

Gyrotechneio

Gyrotechnio, dicht bij de centrale overdekte markt van Chania, heeft aangename zitplaatsen buiten en krijgt hoge cijfers voor de sfeer en het eten. Het menu bevat naast enkele salades en Kretenzische worst ook souvlaki, spiesjes en gemengde grillschotels die je met een paar biertjes kunt delen.

Adres: Mousouron 2, Chania
Website: https://www.facebook.com/gyrotexneio2/

Lees ook: De 7 beste restaurants in Chania

Restaurantmenu op Bali

Regionale variaties van Griekse Gyros en Souvlaki

Dat is een hele andere vraag en het antwoord hangt af van waar je bent. In het noorden van Griekenland is een gyros een broodje van kleine schijfjes gekruid vlees die aan het verticale spit zijn geroosterd. Eveneens in het noorden is souvlaki stukjes mals, gekruid vlees - meestal varkensvlees, maar soms ook kip - aan houten spiesjes geregen en boven de kolen geroosterd. Het heeft dus veel weg van de "gyros" die je kent van een Griekse afhaalwinkel in je eigen land.

Pita met gyros

'Souvla' betekent spit - een draaiend apparaat boven de kolen. En "-aki" als uitgang betekent klein - dit zijn dus kleine, individuele “souvlas”.

In Athene vind je geen "gyros" - althans niet onder die naam. Het broodje dat in Thessaloniki en ook in het buitenland gyros heet, heet in Athene een "souvlaki". Als je pitabrood gevuld wilt hebben met fijngesneden gegrild vlees, is dat wat je bestelt.

Wil je kleine spiesjes vlees - "souvlaki" in Noord-Griekenland - dan bestel je een "kalamaki" - een klein ‘rietje’.

Gyros/souvlaki, de Kretenzer stijl

Op Kreta gebruiken ze meestal het Atheense woord - een souvlaki is een gegrild vers pitabroodje met malse stukjes vlees. Maar Kretenzische souvlaki is heel bijzonder - in plaats van ketchup en mosterd zoals je bijvoorbeeld in het noorden krijgt, is de traditionele topping op een Kretenzische souvlaki een dikke laag gekoelde yoghurt in Griekse stijl. Het is de perfecte tegenhanger voor het vlees. Een Kretenzische souvlaki wordt meestal ook geserveerd met frietjes en plakjes tomaat en een snufje zout en geurige oregano.

Kunnen veganistische of vegetarische mensen Souvlaki of Gyros eten?

Nee, een veganist kan beter geen traditionele souvlaki- of gyroswraps eten, omdat die meestal vlees bevatten als hoofdingrediënt. Veel restaurants bieden nu echter vegetarische en veganistische alternatieven zoals patatopita, calamari pita, octopus pita of falafel wraps. Patatopita wrap is een Griekse wrap gemaakt met gebakken aardappelen, tomaten, uien en kruiden. Calamari wrap is een wrap met gefrituurde inktvis, Octopus pita is een wrap met gegrilde inktvis, en falafel wrap is gemaakt met gefrituurde balletjes van gemalen kikkererwten, fava bonen, of beide en wordt vaak geserveerd met tahini saus. Deze opties zijn een geschikt alternatief voor veganisten.

De bestelgids van The Local voor een Gyros/Souvlaki zaak

Arabische Pita - Een dunner, groter plat brood gemaakt van tarwemeel, water, gist en zout. Het wordt vaak gebruikt als wrap voor gyro en andere mediterrane broodjes.

Pita brood - Pita brood is een soort rond, plat brood dat meestal wordt gemaakt van tarwebloem en water. Het wordt gebruikt als een wrap voor vullingen zoals gyros, souvlaki en frietjes.

Gyro - Een traditioneel Grieks gerecht bestaande uit vlees (varkensvlees of kip) dat wordt gekruid en gegaard op een verticale rotisserie. Het vlees wordt van de rotisserie gesneden en geserveerd in een pitabroodje of in een portie. Het gaat meestal gepaard met frietjes, tomaten, uien en tzatziki saus.

Kalamaki of Spies - Een Grieks gerecht dat bestaat uit blokjes vlees (varkensvlees of kip) die boven een open vuur worden gegrild. Het vlees wordt vaak gemarineerd met kruiden en specerijen voor het koken. Een eenheid gebruikt per stokje kalamaki. In het Grieks ook wel "temachio" genoemd.

Kebap - Een Turks gerecht dat lijkt op een gyro, maar het vlees is meestal gemalen vlees (meestal rund- of lamsvlees) dat wordt gekruid en op een spies wordt gegrild.

Portion of Merida - Een gerecht dat bestaat uit een grote portie vlees (varkensvlees of kip) geserveerd met tomaat, ui, pita, en yoghurt of tzatziki aan de zijkant.

Mix Grill - Een gerecht dat typisch bestaat uit een assortiment van verschillende vleessoorten zoals gyrosvlees, worst, hotdog, hamburger (bifteki), en soms kebab. Het wordt vaak geserveerd met frietjes, tomaat, uien en yoghurt of tzatziki.

Skepasti - Een Grieks gerecht dat bestaat uit vlees (varkensvlees of kip) dat tussen twee pitas wordt gesandwiched, soms met gesmolten kaas.

Tzatziki - Een Griekse saus gemaakt van yoghurt, knoflook, komkommer, olijfolie, citroensap en dille of munt. Het wordt vaak geserveerd als een topping of een dip voor gyro en andere mediterrane gerechten.

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis