Kreta voor senioren: Een eiland voor alle leeftijden

van Rental Center Crete - Car hire
Dit artikel werd gepubliceerd op 23 juni 2021 en bijgewerkt op 20 september 2023.
Kreta voor senioren

Kreta is een droombestemming voor iedereen, maar misschien wel het meest speciaal voor senioren. Dit unieke eiland biedt een combinatie van service en verfijning in combinatie met de ruige, authentieke eenvoud van de eilandcultuur die vooral de senior reiziger aanspreekt. Kreta is ideaal voor diegenen die op zoek zijn naar iets echts - een nieuw avontuur - maar die niet per se willen backpacken en ruw willen slapen om het te vinden.

Wat maakt Kreta ideaal voor senioren

Welk type ervaring u ook aanspreekt, Kreta biedt het. Bijvoorbeeld, zelfs als u liever een comfortabele city boutique hotel en comfortabele auto dan backpacken rond het eiland, kunt u nog steeds te voet verkennen - sommige van de meest spectaculaire landschappen van Europa wachten op u in de kloven van Kreta, met wandelingen voor elk niveau van uithoudingsvermogen.

Hoge man aan het wandelen op Kreta

Bent u gefascineerd door archeologie en geschiedenis? Kreta biedt het in overvloed - van de schatten van de Minoïsche beschaving, tot belangrijke plaatsen uit de Tweede Wereldoorlog.

Kretenzisch Dieet eten met olie

Hoe zit het met de keuken?

Het Mediterraanse dieet is nergens zo elementair, vet en heerlijk als op Kreta - dit is een keuken die lichaam en geest voedt. En de oenofielen zullen het geweldig vinden om Kreta's eeuwenoude wijntraditie en hedendaagse wijnhuizen te ontdekken.

Wat dacht u van muziek?

Ervaar het plezier van een traditioneel Kretenzisch festival, compleet met het beste lyra-spel en dans dat u ooit zult meemaken in Griekenland.

Bent u een golfer?

Probeer het eens met een mediterraan tintje, op enkele van de mooiste golfbanen van Griekenland. Tenslotte is er de eeuwige fascinatie van de zee - verken het tijdens een zeilcruise om geheime baaien te ontdekken, of ervaar enkele van de mooiste stranden ter wereld.

De natuur van Kreta

Wandelen in Samaria

Dit grootste van de Griekse eilanden heeft een buitengewoon terrein. Die beroemde juweelachtige zee en kustlijn van een buitengewone reeks stranden omsluiten een schat aan bergen en kloven. De hoogste berg van Kreta - Mount Ida (ook wel Mt. Psiloritis genoemd) - in het centrum van het eiland - reikt tot bijna 2500 meter, en Mt. Spathi van Lasithi is meer dan 2100 meter. De Witte Bergen domineren de eilandgezichten van West-Kreta en grazen de hemel af op eveneens bijna 2500 meter. Dit landschap zorgt voor buitengewone autoritten - als u van de noordkust naar het zuiden rijdt, door enorme kloven en bergpassen, krijgt u spectaculaire vergezichten te zien. Dan zie je de glinsterende uitgestrektheid van de Libische zee ver beneden je voordat je afdaalt en de minder bezochte geheimen van Kreta verkent.

Bejaarde man die in strand in Kreta loopt

Bijvoorbeeld - na een van de mooiste autoritten die Europa te bieden heeft, bevindt u zich in Chora Sfakion, een slaperig en betoverend vissersdorpje waar u de boot kunt nemen naar Loutro en Agia Roumeli. Wat maakt ze zo bijzonder? U kunt ze alleen bereiken per boot (ongeveer 20 minuten naar Loutro) of te voet. Loutro is een rustig klein paradijs. Kom voor een lunch van vissoep van een versgevangen vis terwijl de golven op de kiezels slaan. Of blijf op de boot naar Agia Roumeli - dit is waar de legendarische Samariakloof uitkomt. Het is 17 kilometer van de top. Maar als je alleen maar een voorproefje wilt, het laatste gedeelte is relatief vlak en het meest dramatisch, tussen de hoge en smalle wanden van de kloof.

Strand op het eiland Chrissi

De oostkant van Kreta is nog minder verkend. In feite is het een prachtige combinatie. Enkele van de meest luxueuze resorts van Kreta liggen in Lasithi. Maar vlakbij ligt het Sitia geopark, een paradijs dat zich uitstrekt over 350 vierkante kilometer unieke biotopen en ecosystemen, zeldzame flora en fauna, watervallen, kloven, geheime inhammen, en afgelegen plateaus. Een prachtige rit naar de zuidkust van Lasithi brengt u naar Ierapetra, voor een andere fantastische boottocht. Deze is naar Chrissi - een juweeltje van een onbewoond eiland van wit zand, turquoise wateren, en zeldzame Libanese cipressen.

De keuken en de wijnen van Kreta: Een seniorenactiviteit

Het mediterrane dieet komt het best tot uiting op dit buitengewone eiland. De Kretenzers zijn zowel genotzuchtig als vindingrijk, en ze hebben eeuwenlang de tijd gehad om hun keuken te ontwikkelen. Bent u avontuurlijk?

Lachende senior op Kreta tijdens de lunch

Dan zult u 'cochilous' willen proberen - in het wild verzamelde slakken, gekookt in rozemarijn. Misschien bent u een vleeseter. Het vlees van Kreta is van uitzonderlijke kwaliteit, op humane wijze grootgebracht in het ruige terrein, waar de geiten en schapen zich tegoed doen aan wilde kruiden die hun vlees een buitengewoon parfum geven. Geniet ervan met in het wild geoogste groenten, gekleed in extra vergine olijfolie - alles lokaal, natuurlijk. "Boerderij tot tafel" is geen modieuze slogan op Kreta; het is gewoon hoe de dingen altijd al zijn gedaan.

Snails

Ook de kazen zijn buitengewoon, van de frisse en pittige mizithra kaas van geitenmelk die de gerst beschuit en tomaat "dakos" - binnenkort uw favoriete nieuwe meze - bedekt, tot de gerijpte halfharde graviera kazen, rijk aan complexiteit.

Cretan Wineries

Wat past er bij een oude graviera? Een lokale wijn. Met lokaal bedoelen we eigenlijk hyperlokaal, gemaakt van inheemse druivensoorten die uniek geschikt zijn voor het onherbergzame terrein. Liatiko, Malvasia, Mandilaria, en Kotsifali zijn slechts enkele van de lokale druivensoorten die door een nieuwe generatie wijnmakers worden verbouwd. Of, een oudere generatie - de kloosters van Kreta hebben soms ook uitstekende wijnmakerijen, waar eeuwenoude technieken worden geperfectioneerd in een prachtige omgeving.

Lees ook: Solo reizen in Kreta

Religieus toerisme: Bezoek de Kloosters van Kreta

Arkadi-klooster

Over kloosters gesproken, die zijn op zich al reden genoeg om naar Kreta te komen. Terwijl een groot deel van het vasteland van Griekenland vanaf de 16e eeuw onder Ottomaans bestuur stond, was Kreta eeuwenlang Venetiaans (de Ottomanen kwamen veel later). Dit betekent dat Kreta de "Kretenzische Renaissance" beleefde - een tijd van culturele, intellectuele en architectonische bloei. Kloosters zoals het Arkadi klooster, het Agia Triada Tzagaroli klooster, het Toplou klooster, en Moni Preveli - het Klooster van Preveli - zijn slechts een paar van de tientallen prachtige kloosters op Kreta. Hier ziet u ook meesterwerken van religieuze kunst, want sommige hebben buitengewone iconencollecties.

Geschiedenis en Archeologie op Kreta

Noordelijke ingang in paleis Knossos

Kreta is van fundamenteel belang voor het verhaal en de identiteit van het oude Griekenland. Zeus groeide hier op - opgevoed door nimfen in een grot waar zijn moeder Hera hem plaatste (om hem te beschermen tegen zijn uitgehongerde vader, Cronos). Mythe en geschiedenis lopen door elkaar op dit magische eiland. Meer dan een millennium voordat het Parthenon werd gebouwd, bloeiden de Minoïers van Kreta. Deze geavanceerde beschaving uit het Bronzen tijdperk (3000 - 1100 voor Christus) bloeide op Kreta, in grote paleizen. Knossos - moedig maar prachtig gerestaureerd door Sir Arthur Evans in het begin van de 20e eeuw - is het meest spectaculair. Gortyn - genoemd door Homerus - bloeide later op, in de Hellenistische tijd (323 - 30 v.C.), en hier zijn prachtige ruïnes van het vroege Christendom.

Eiland Spinalonga

Ook de Venetiërs hielden van Kreta - zie hun spectaculaire vestingwerken op het eiland Spinalonga (ook een bezoek waard voor fans van Victoria Hislop - dit is de inspiratie voor haar werk "The Island"). Dichter bij het heden komen velen naar Kreta om hun respect te betuigen aan de helden van de slag om Kreta (mei, 1941) van de Tweede Wereldoorlog. Vooral veel ANZAC oorlogssoldaten vochten in deze cruciale slag, een keerpunt in de oorlog.

Waarom kiezen senioren voor Kreta?

Plaatselijke Senioren in café op Kreta

Ondanks zijn ruige aantrekkingskracht, is Kreta ook een plaats om jezelf te verwennen. De kunst van gastvrijheid bereikt een stijlvol hoogtepunt in Kreta's resorts van wereldklasse. Wilt u iets intiemers? Boetiekhotels in historische gebouwen bieden karakter en comfort in gelijke mate. Naast de uitstekende lokale taverna's zijn er ook tal van mogelijkheden om lekker te eten op Kreta, waar de lokale rijkdommen van de zee en het land nieuwe gastronomische hoogten bereiken. Rondreizen in comfort en veiligheid is ook een prioriteit - een kwaliteit huurauto in topconditie zal het navigeren over die prachtige bochtige wegen een genot maken.

De Kretenzische gastvrijheid voor oudere reizigers

Last but not least - één van de beste redenen om naar Kreta te komen is het karakter van de Kretenzers zelf. Ze staan in heel Griekenland bekend om hun trotse en compromisloze karakter en zijn ook een toonbeeld van Griekse deugden. U zult een authentiek welkom en hartelijke gastvrijheid ontmoeten voor een echt gevoel van ontmoeting, waardoor Kreta voor senioren een ideale vakantiebestemming is.

Seniorenpaar in de haven van Chania

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis