Alles wat u moet weten over Listis Beach

van Rental Center Crete - Car hire
Dit artikel werd gepubliceerd op 29 september 2021 en bijgewerkt op 25 januari 2023.
Listis Beach Kreta

Listis Beach ligt aan de oevers van de Libische Zee, aan de dramatische zuidkust van Kreta. Dit ongerepte en ongerepte deel van het eiland is werkelijk een opmerkelijke plaats om te bezoeken.

Waar ligt het strand van Listis?

Listis Beach ligt in het oostelijke deel van het eiland, net ten oosten van het centrum. Ierapetra, de belangrijkste stad van het zuidoosten van Kreta, ligt op ongeveer een uur rijden naar het oosten. De dichtstbijzijnde steden zijn Kastri en Keratokambos, beide in het oosten, met Kastri op minder dan twee kilometer afstand. In het westen liggen de kleine dorpjes Agios Ioannis (ongeveer twee km), dan Krassas - op 5 km afstand, en dan, na nog eens 3 km, Tsoutsouros.

Hoe kom je op het strand van Listis?

Listis is zeer gemakkelijk te bereiken vanaf de Nikos Kazantzakis Internationale Luchthaven in Heraklion. Er is een Heraklion luchthaven autohuur direct bij de luchthaven, dus u kunt direct van het vliegtuig, naar de auto, en dan direct door naar de snelweg, die gemakkelijk bereikbaar is. Als u per boot aankomt, kan een auto direct in de haven op u staan te wachten, zodat u meteen op weg kunt op het moment dat u van boord gaat.

Listis Beach

Vanuit Heraklion leiden twee landelijke wegen van gelijke lengte u rechtstreeks van de noordkust van Kreta naar het zuiden, door een prachtig en weelderig landschap en enkele charmante agrarische dorpjes.

Als u Listis beach liever met het openbaar vervoer bereikt, kunt u de openbare busdienst KTEL nemen. Dienstregelingen kunt u hier vinden.

De geschiedenis van Listis Beach

Het is echt een charmant verhaal hoe dit strand aan zijn naam is gekomen. De geologie is betoverend; er zijn rotsformaties zowel aan de kust als in de zee om rond te zwemmen. Bovendien is er een grote rots boven het strand, genaamd Listis Rock. Deze rots heeft verschillende grotten, waarvan er een een schuilplaats zou hebben geboden aan een bandiet - de betekenis van het woord "Listis".

Inderdaad, Listis beach voelt nog steeds aan als een schuilplaats. Het is zowel afgelegen als gastvrij - een kleine oase van ondiep water en zand waar je heerlijk kunt zwemmen.

Listis Beach

De regio rond Listis, hoewel vandaag de dag rustig, zit vol geschiedenis. Dit gebied werd bewoond vanaf de Minoïsche tijd tot aan de Byzantijnse tijd, zoals de plaatselijke bezienswaardigheden zullen illustreren.

Lees ook: Het strand Psari Forada - Sidonia: Waar ligt het? Hoe kom je er en wat mag je zeker niet missen?

Wat te zien en te doen bij Listis Beach

Wie op zoek is naar een afgelegen en geheim juweeltje als Listis beach zal merken dat het trage levenstempo een groot deel van zijn charme uitmaakt. Er zijn tal van dingen te doen in de buurt van Listis Beach. Zoals kerken, ruïnes en charmante dorpjes. En vooral prachtig wandelen - hoe mooi de stranden ook zijn, de geneugten van het land zijn hier legio. En u zult er in relatieve eenzaamheid van genieten. Er zijn ook enkele van de meer bekende bestemmingen van Zuid-Kreta in de buurt - legendarische Matala in het westen, en de glorieuze Lasithi in het oosten.

Listis Beach

Mooie stranden rond Listis

Listis zelf is een fantastisch strand, maar het is slechts een van de vele. De kenners zoeken de wilde schoonheid op van de stranden aan de zuidkust van Kreta, en Listis ligt in een gebied met veel uitstekende stranden dicht bij elkaar. U kunt dagenlang strandhoppen met gemak met de auto, en zelfs te voet. Hier zijn enkele van de uitstekende stranden in de buurt.

Over het algemeen staat het water van de zuidkust van Kreta aan de Libische Zee bekend als bijzonder uitnodigend - schoon, helder, en levendig van tint. Ze zijn soms een graad of twee frisser dan die aan de noordkust - welkom in de zomerse hitte.

Skouros Beach - Iets meer dan een kilometer naar het oosten ligt dit lange strand met een mix van zand en kiezels. "Skouros'' betekent donker, en dit strand dankt zijn naam aan een grote donkere rots aan de rand. Dit is een van de vele rotsen die het strandlandschap aantrekkelijker maken. Het strand heeft wat natuurlijke schaduw van tamarisk bomen - een extra bonus.

Bord naar Skouros Beach

Kastri Beach - Net iets verder voorbij het Skouros strand ligt Kastri. De kleine baai van Keratokambos, waar Kastri ligt, biedt wat beschutting voor het water dat meestal kalm is. Het strand, dat zowel zanderig als schaduwrijk is, is een van de populairdere van het gebied. Het ligt in het kleine havenstadje Kastri, en is daarom erg handig, met tal van diensten zoals cafés en taverna's direct in de buurt.

Strand van Kastri

Armenopetra Beach - En iets verder (maar nog steeds minder dan 5 km van het Listis strand), vindt u een van de mooiste stranden van de omgeving. Opnieuw met een mooie rotsformatie "Armenopetra" ("zeilende rots"), dit zand- en kiezelstrand met ondiep water heeft geen "beschaving" in de buurt. Naturisten zoeken het soms op.

Armenopetra strand

Kamboula-strand - Ten westen (1,3 km) van het Listis-strand ligt het Kamboula-strand, aan de rivier Anapodaris. Het is gemakkelijk bereikbaar vanaf de weg, maar toch erg rustig (en ook hier soms opgezocht door naturisten). Het water van dit kiezelstrand is prachtig.

Kamboula-strand

Krassas Beach - Nog eens drie kilometer voorbij het Kamboula strand komt u bij het Krassas strand, dat ook wel Porgonero wordt genoemd. Enorme zandduinen omzomen hier twee kleine baaien, voor wat meer afgezonderd baden. Doe voorzichtig aan - de bedreigde zeeschildpadden Caretta Caretta nestelen hier graag.

Krassas Beach

Activiteiten rond het strand van Listis

Hoe mooi de stranden rond Listis ook zijn, er zijn nog meer natuurwonderen in dit deel van Kreta. Er zijn verschillende kloven om te verkennen. De Tsoutsouras-kloof en de Troulla-kloof liggen vlak naast elkaar, ongeveer 5 kilometer ten westen van Listis Beach. Deze dramatische kloven zijn populair voor canyoning. De Troullos kloof - de kortste van de twee - heeft 15 watervallen.

Tsoutsouros Resort

Ten noordoosten van het strand van Listis ligt de Portella-kloof. Deze loopt vanaf het dorp Hondros en eindigt in Keratokambos. Het is de meest dramatische kloof van het gebied, populair bij serieuze en ervaren canyoners, en is verder grotendeels ontoegankelijk. Er is echter een mooie waterval in de buurt van de uitgang van de kloof - "Richtra" - en hier kunt u een klein deel van de kloof betreden en zijn pracht zonder uitrusting bekijken.

Andere activiteiten in de buurt van het strand van Listis zijn het genieten van het langzame tempo van het strandleven en van de charmante kleine havenstadjes met hun vissersboten. Tsoutsouras ligt in het westen en Keratokambos in het oosten. Dit zijn ideale plaatsen voor een maaltijd in een vis taverna aan de kust.

chrissi-island-beach-1

Als u zin hebt om wat verder te gaan, kunt u naar Ierapetra rijden, de grootste stad aan de zuidkust van de prefectuur Lasithi, op iets meer dan een uur van hier. Vanaf hier zijn er excursies naar Chrissi eiland - een prachtig en onbewoond eiland van zijdeachtig gouden zand en zeldzame Libanese cipressen.

Culturele excursies rond Listis Beach

Zo ontspannen en afgelegen als dit vredige hoekje van Kreta lijkt, zo was het niet altijd. Dit deel van het eiland werd ook bewoond in de oudheid en tijdens het vroegere deel van de Byzantijnse periode. Hier zijn enkele culturele bestemmingen om een idee te krijgen van de geschiedenis van Zuid-Kreta.

Noordelijke ingang in het paleis van Knossos

Herinner je je de Minoërs? De bronstijd cultuur van Kreta met het prachtige paleis op Knossos? Ze ontlenen hun naam aan de mythische koning Minos. Als u op het Krassas strand bent, stel u dan voor dat dit volgens de legende zijn begraafplaats was.

Boven Keratokambos ligt de heuvel van Kerato - ook wel Kastri of Vigla genoemd. Vondsten in de grot van Nichteridospilios ("Vleermuisgrot") wijzen erop dat dit in de oudheid een heiligdom was. Dichter bij onze huidige tijd staat de belangrijkste bezienswaardigheid op de heuvel - het grootse Vigla Fort. Toen Kreta in 961 na Christus onder keizer Nikephoros Phokas werd bevrijd van de Arabieren, kozen de Byzantijnen dit punt uit om een fort te bouwen ter verdediging van Zuid-Kreta tegen de vele piratenbendes die toen op zee rondzwierven.

Op minder dan 5 km van het strand van Listis en net ten zuiden van het dorp Hondros staat de Hondros Toren. De toren werd gebouwd tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog en biedt een uitstekend uitzicht over de regio. Er is hier ook een oude nederzetting, met ruïnes van funderingen die nog steeds zichtbaar zijn.

Pad naar Listis Beach

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis