Alles wat u moet weten over Xerokampos

van Rental Center Crete - Car hire
Dit artikel werd gepubliceerd op 2 februari 2022 en bijgewerkt op 18 januari 2023.
Xerokampos Kreta

De schitterende badplaats Xerokampos of Xerocampos is één van de meest afgelegen en vredige bestemmingen van Kreta, een klein afgelegen dorp dat gezegend is met prachtige stranden en een kristalheldere zee. Het kan nauwelijks een dorp genoemd worden, want er zijn maar een handjevol huizen, pensions en tavernes, verspreid over een lieflijke vallei, omgeven door olijfgaarden. Dit weinig bekende gebied van Kreta ligt ver van enige grote nederzetting, de dichtstbijzijnde dorpen zijn Ziros en Zakros, terwijl de stad Sitia ongeveer 50 km naar het noorden ligt. Xerokampos is een magische plaats, met dorre grond en rotsen zonder begroeiing, afgezien van enkele betoverende olijfgaarden.

Xerokambos beach from the top

De kust is werkelijk fascinerend, met een opeenvolging van kleine strandjes, gescheiden door rotsachtige kapen met zeegrotten. De wegen die deze bestemming bereiken zijn pas de laatste jaren geplaveid, en reizigers beginnen deze vredige plaats, met slechts enkele toeristische diensten, te ontdekken. De stranden zijn overwegend wild, met slechts enkele georganiseerde zones. Hieronder vindt u de belangrijkste informatie over Xerokampos en de omgeving ervan.

Waar ligt Xerokampos

Xerokampos ligt aan de afgelegen oostkust van Kreta, relatief ver van andere nederzettingen. Het maakt deel uit van de Sitia gemeente en de stad Sitia ligt ongeveer 50 km naar het noorden, met als dichtstbijzijnde dorpen Ziros en Zakros. Er zijn verharde wegen die Xerokampos verbinden met deze dorpen en verder weg met de hoofdstad van Kreta. De afstand vanaf Heraklion is ongeveer 160 km, met twee routes die door het stadje Ierapetra gaan, dat ongeveer 70 naar het westen ligt. Vanaf de luchthaven van Heraklion kunt u gemakkelijk een auto huren, en dat is beslist de beste optie om Xerokampos te bezoeken.

strand in Xerokampos Kreta

Hoe komt u naar Xerokampos

Met de auto naar Xerokampos

De beste manier om naar Xerokampos te gaan is met een huurauto vanaf de luchthaven Heraklion. De reis duurt meestal bijna drie uur, en voert langs delen van de noordelijke en zuidelijke kust van Kreta. De beste optie is om tot Pachia Ammos te rijden en dan over het eiland naar het zuiden af te buigen naar Ierapetra, verder naar Ziros en verder omhoog naar Xerokampos. De kronkelige weg vanaf Ziros is onlangs geasfalteerd en biedt een prachtig uitzicht op de kust. Een auto huren op Kreta en naar Xerokampos rijden is beslist uw beste optie om deze afgelegen bestemming te bereiken en de oostkust van het eiland verder te verkennen.

Seprantine route naar Xerokampos

Er zijn een paar pensions en tavernes in de buurt van de stranden, terwijl meer diensten te vinden zijn in Ziros of Zakros, waaronder een benzinestation.

Met de bus naar Xerokampos

Er gaan geen rechtstreekse bussen naar Xerokampos en als u het openbaar vervoer wilt gebruiken, kunt u een bus nemen van Heraklion naar Sitia en dan een andere bus vinden naar ofwel Ziros of Zakros. Vanuit Sitia of deze dorpen zult u dan een taxi moeten nemen en de kosten zullen beslist veel hoger oplopen dan wanneer u gewoon een auto huurt en naar Xerokampos rijdt. U zou het in ongeveer twee en een half uur kunnen bereiken, afhankelijk van het verkeer. Naar Xerokampos gaan met een bus plus een taxi zou een halve dag kunnen duren.

Lees ook: Sitia Luchthaven: Een gids voor de Vitsentzos Kornaros Luchthaven van Sitia (JSH)

Beste dingen om te doen in Xerokampos

De rustige bestemming van Xerokampos is perfect als u een rustige vakantie wenst, ver van de toeristische drukte van Kreta. Zelfs tijdens de zomermaanden juli en augustus zijn er niet veel mensen op de stranden van deze plaats, waardoor het perfect is als u op zoek bent naar een vredige ervaring. De wegen die deze kleine vallei, omringd door lage bergen, verbinden met de dorpen Ziros en Zakros zijn verhard, en u kunt Xerokampos gemakkelijk bereiken vanuit een van beide dorpen.

Leuke strand in Xerokampos

De totale bevolking van deze piepkleine nederzetting bedraagt ongeveer 50 mensen, met slechts een handjevol huizen, villa's en tavernes, verspreid tussen de olijfgaarden. Afgezien van de verbazingwekkende stranden en de schitterende natuurlijke omgeving is er in Xerokampos niet veel te beleven, maar toch is dat een deel van zijn authentieke charme.

Er zijn eigenlijk tal van kleinere stranden verspreid langs dit wilde gedeelte van de oostkust van Kreta, elk met zijn eigen bijzondere kenmerken. U kunt telkens een ander strand kiezen, waarbij de belangrijkste bekend staan als de Ambelos stranden, waaronder het Agios Nikolaos strand dicht bij het gelijknamige kerkje en verder het Argilos strand, waar de bezoekers de nabijgelegen kleigrond gebruiken om zich te bedekken. Naar het noorden toe is er het zandstrand dat bekend staat als Vourlia, gevolgd door een paar inhammen die naar het strand van Alatsolimni leiden, waar zich een klein opgedroogd zoutmeer bevindt dat soms een lagune wordt.

Zeelandschap oost Kreta in Xerokampos

U zou in dit gebied zeldzame vogels kunnen zien, en ook de kleine schommeleilandjes voor de kust kunnen bewonderen. Een ander klein en afgelegen strand vindt u ten noorden van Xerokampos, terwijl andere zoals Mazida Ammos ten westen van de grote stranden ligt. Er zijn tal van stranden om uit te kiezen, sommige met kiezels en andere met zand, terwijl ze allemaal uitzonderlijk turkoois kalm water hebben.

Er zijn slechts enkele parasols en ligbedden op sommige van de stranden, en de meeste zijn vrij wild en ongeorganiseerd. Vlak bij de stranden kunt u ook een paar oude ruïnes zien die bekend staan als het oude Ambelos, deel van een welvarende stad die rond de 5e eeuw gesticht werd.

Bezoek het Minoïsch Paleis en de Musea van Zakros

Het fascinerende Minoïsche Paleis van Zakros ligt in het oude dorp Kato Zakros, op een paar honderd meter van de zee. Het was het laatst ontdekte Minoïsche paleis op Kreta en kleiner dan dat van Knossos, Malia en Phaistos. Voordat het samen met veel andere nederzettingen van de Minoïsche beschaving verwoest werd, besloeg het paleis een groot gebied en had het ongeveer 180 kamers. Op het terrein werden veel archeologische vondsten gedaan en vandaag kunnen reizigers de ruïnes bezoeken om een glimp op te vangen van het verre verleden van Kreta.

Zakros was vroeger een belangrijk knooppunt op de oostelijke handelsroutes met Egypte, Cyprus en het Midden-Oosten. Het paleis was vroeger omringd door vele andere gebouwen van een bloeiende stad, die nog ontdekt moeten worden in Kato Zakros. De archeologen hebben onder andere de vertrekken van de koningen en koninginnen ontdekt, religieuze ruimtes en zalen voor openbare evenementen.

Prachtig zandstrand van Xerokampos op Kreta

De meeste schatten die bij het opgraven van het paleis gevonden zijn, zijn te bewonderen in het Archeologisch Museum van Heraklion. Er zijn twee interessante musea in het hoger gelegen Zakros dorp, waar reizigers meer te weten kunnen komen over de geschiedenis en de tradities van het gebied.

Het Natuurhistorisch Museum is gewijd aan de natuurlijke omgeving van het Sitia Geopark, met kleine diorama's en andere tentoonstellingen die de diversiteit van deze streek laten zien. Het Museum van Water en Hydraulica is gehuisvest in drie oude watermolens die vroeger gebruikt werden om olijven en granen te malen. Er waren vroeger meer molens en deze drie zijn in 2007 gerestaureerd, en er worden nu verschillende voorwerpen en andere dingen tentoongesteld die te maken hebben met het gebruik van water in het dagelijks leven.

Verken de Zakros kloof

De spectaculaire kloof van Zakros wordt ook wel de Kloof van de Doden genoemd, omdat er veel Minoïsche graven ontdekt zijn in de grotten langs de loop ervan. Hij ligt tussen het hoger gelegen dorp Epano Zakros en het lager gelegen Kato Zakros. De kloof kan zowel in de zomer als in de winter verkend worden, waarbij de reizigers de gelegenheid hebben om verbazingwekkende geologische formaties, unieke landschappen en een rijke vegetatie te bewonderen. De route door de kloof duurt ongeveer twee uur en eindigt dicht bij het Minoapaleis van Kato Zakros. De kloof is ook het eindpunt van het E4 Europese Pad dat begint in Portugal en verder loopt langs de kust van de Middellandse Zee, door Griekenland en Kreta.

Verken de Agia Irini kloof

De kloof van Agia Irini ligt ongeveer 5 km ten westen van Xerokampos en verbindt het piepkleine dorpje Agia Irini met het afgelegen strand van Agia Irini, omgeven door hoge rotsen. De kloof is te bereiken vanaf de weg die Xerokampos met Ziros verbindt. U kunt de Agia Irini kloof en de kloof van Platyvolo te voet verkennen langs oude, ongemarkeerde paden. Beide kloven zijn uiterst wild, met hoge wanden en steile afdalingen naar de zee.

Ontdek de stranden bij Xerokampos

Hoewel u in de omgeving van Xerokampos genoeg keus hebt uit uitstekende stranden, kunt u, als u verder wilt verkennen, langs de oostkust van Kreta nog andere schitterende en afgelegen stranden vinden. In het noorden ligt het strand van Kato Zakros op slechts een paar kilometer afstand, en het wordt beschouwd als een van de mooiste stranden van het eiland. Verder naar het noorden zijn er weinig stranden, meestal binnen kleine zandbaaien, maar u kunt naar het wereldberoemde Vai strand rijden, met zijn schitterende palmbomen. Ten zuiden van Xerocampos vindt u de kleine strandjes van Agia Irini, Vlyhada en Livadi.

Lees ook: Palekastro Kreta - verken de meest oostelijke stad van Kreta!

Waar te overnachten in Xerokampos, Kreta

De afgelegen badplaats Xerokampos is zich beginnen te ontwikkelen na de verharding van de wegen die het verbinden met Ziros en verder met Sitia en Heraklion. De laatste jaren zijn er steeds meer villa's, pensions en tavernes verschenen rond dit kleine dorp, met nog maar een paar huizen verspreid door de vallei. U vindt meestal goede accommodatiemogelijkheden direct in Xerokampos, met betaalbare prijzen en uitstekende diensten. Er zijn geen grote hotels in de omgeving, en u zult moeten kiezen voor kleine authentieke logiesmogelijkheden.

Zandstrand van Xerocampos op Kreta Griekenland

Vista Mare Luxe Villa's

Deze schitterende Kretenzische villa's liggen op slechts ongeveer 1 km van de stranden van Xerokampos, bieden een onvergetelijk uitzicht op de kust en beschikken over uitzonderlijke faciliteiten en diensten, waaronder mooie kamers met alle voorzieningen, privézwembad, volledig uitgeruste keukens en nog veel meer.
website
☏ +30 28430 26094

Natica Mare Villas

Deze schitterende villa's liggen in het zuidelijkste gedeelte van Xerokampos, op slechts enkele minuten van het strand van Mazida Ammos. Ze bieden een prachtig panoramisch uitzicht op de stranden en de kust, een charmante omgeving omringd door olijfgaarden, uitstekende kamers, keukens en een eigen parkeerplaats.
website
☏ +30 28430 20340

Villa Petrino

Deze accommodatie ligt op slechts een paar minuten van de stranden van Xerokampos, en bestaat uit zes comfortabele appartementen met alle nodige voorzieningen, waaronder een keukenhoek, en een prachtig uitzicht op zee. Het beschikt ook over een taverne en een tuin.
website
☏ +30 28430 26702

Waar te eten in Xerokampos

Akrogiali Tavern

Deze taverne ligt pal aan de hoofdstranden van Xerokampos en biedt heerlijke traditionele Kretenzische en mediterrane recepten in een zeer gastvrije en vriendelijke sfeer.
website
☏ +30 28430 26777

Kretenzon Taverne

Deze traditionele taverne ligt op een paar minuten van de stranden en biedt authentieke en verse plaatselijke gerechten, waaronder zeevruchten en vleesspecialiteiten.
website

Kostas Taverne

Op enkele minuten van de stranden van Xerocampos biedt deze traditionele taverne een Griekse kaart, met heerlijke specialiteiten zoals verse zeevruchten, grillgerechten, salades en meer.
website
☏ +30 697 493 1046

Het dorp Xerokampos in het zuidoosten van Kreta

Beste tijd om Xerokampos te bezoeken

Afgezien van het korte winterseizoen, kunt u gemakkelijk Xerokampos bezoeken en genieten van de vredige en aangename sfeer. Om te zwemmen en te zonnebaden is het echter aan te raden om tussen april en oktober te komen, wanneer het weer perfect is voor elk soort activiteit. Gelukkig is Xerokampos zelfs in het hoogzomerseizoen niet erg druk, hoewel de temperaturen soms te hoog kunnen oplopen.

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis