Een rondreis van 14 dagen over Kreta: de Ultieme Road Trip

van Rental Center Crete - Car hire
Dit artikel werd gepubliceerd op 9 maart 2022 en bijgewerkt op 15 februari 2023
Roadtrip op Kreta

Kreta is niet alleen het grootste eiland van Griekenland, het heeft ook een van de meest complexe topografieën van het land. Tijdens een 14 daagse rondreis Kreta, kunt u het allemaal ervaren. Het biedt die klassieke Griekse eilandervaring in de prachtige witte zandstranden en turkoois water, in de charmante en authentieke dorpjes. Maar het biedt ook verbazingwekkende bergen, kloven, watervallen en grotten - ideaal voor wie op zoek is naar avontuur en een ontmoeting met de natuur. En het biedt ook vruchtbaar landschap - oenofielen zullen dol zijn op de wijngaarden van Kreta, en de olijfgaarden en de kwaliteit van de olie zijn legendarisch.

De Ultieme Road Trip van Kreta

Voeg daarbij de historische bezienswaardigheden van Kreta - van het Neolithicum tot WII - en de mooie en beroemde steden als Chania en Heraklion, en u heeft een epische Griekse roadtrip bestemming.

Dag 1 - Chania en het Akrotiri schiereiland

Chania is de perfecte plaats om te beginnen, met gemakkelijke toegang vanuit punten in Griekenland en daarbuiten. Er is een autoverhuurstation op het vliegveld van Chania, en er kan ook een huurauto klaarstaan in de haven, direct bij aankomst.

De luchthaven van Chania vanuit het vliegtuig

De Vliegveld Chania ligt op het schiereiland Akrotiri. Het is een perfecte plaats om onze autotocht te beginnen, want hier vinden wij een heel beroemd strand, en ook een heel mooi klooster.

Seitan Limania Strand

Het beroemde strand Seitan Limani is een zigzag-vormige baai die door witte rotsen snijdt - een geweldige plek. Ga vroeg - het woord over dit wonder is al gevallen - en trek goed schoeisel aan voor de steile klim naar beneden. Na het strand kunnen we het beroemde Tzagarolon Agia Triada klooster bezoeken - een van de mooiste en grootsste van heel Kreta, gebouwd in de Venetiaanse tijd.

Dag 2 - Falassarna, Elafonissi, en Chania-stad

Covered market Agora in Chania

Chania stad is op zich al een van de populairste bestemmingen van Kreta. Om het gevoel van de stad te krijgen, begint u uw dag op de historische overdekte openbare markt die de vorm heeft van een kruis. Wij kunnen de dag beginnen met een traditionele kaastaart - de Chaniotis voegen suiker toe. Daarna kunnen wij de kazen en de olijven bekijken, en een willekeurig aantal traditionele souvenirs van goede kwaliteit, voordat wij de vangst van de dag gaan bekijken. Het traditionele winkeldistrict is vlakbij - perfect voor lederwaren. Maar wij komen 's avonds terug voor meer.

Falassarna strand Kreta

Nu gaan we naar het westelijke uiteinde van het eiland voor twee heel bekende stranden. Falassarna is eigenlijk een aaneenschakeling van stranden - allemaal beroemd om hun witte zand en schitterende turkooizen water. Pachia Ammos - "dik zand" - is het beroemdste en populairste van hen, met een wilder strand in het noorden.

Pink beach elafonissi

Op een mooie autorit van Falassarna ligt een andere zeer bekende strandbestemming - Elafonissi. Wij zullen landinwaarts moeten rijden om in de zuidwestelijke hoek van Kreta te komen - het terrein is ruig aan de kust. De rit landinwaarts is heerlijk, en de beloning is prachtig - een strand, een lagune met warm helder water en roze zand, en een prachtig eiland dat een Natura 2000 netwerk beschermd natuurreservaat is en er paradijselijk uitziet.

Chania Haven

Tegen de avond terug in Chania kunnen we door de oude stad en langs de Venetiaanse haven kuieren, of aan de oever dineren in de oude leerlooierijen van Halepa.

Dag 3 - Paleochora en Sougia

De zuidkust van Kreta langs de Libische Zee is zeer beroemd om de voortreffelijkheid van zijn stranden. Maar het is ook beroemd om zijn afgelegenheid. Het contrast tussen het meer gesettelde noorden van Kreta en de ruige zuidkust - op iets meer dan een uur rijden - is een van de genoegens van een Kreta-roadtrip.

Tavernas & Restaurants in Paleochora

Paleochora is een kleine nederzetting aan zee, met verschillende stranden. Pachia ammos (nog een)- is weer het bekendste - een populair Blauwe Vlag strand. Maar als u rond wilt rijden en op verkenning wilt gaan, vindt u misschien net een meer afgelegen kiezelstrand zonder drukte, zoals Keratitis.

Sougia Strand

Sougia is een bekende strandbestemming voor zowel Kretenzers als bezoekers. Om in Sougia te komen, hoewel het heel dichtbij is, hebben we nog een prachtige rit door het binnenland. Sougia ligt aan de monding van de Agia Irini kloof. Het strand heeft schaduw van tamarisken, heerlijk water, en ongedwongen taverna's.

Hoewel onze rondreis over Kreta langs de zuidkust verdergaat, gaan wij toch terug naar onze thuisbasis Chania, want er is geen weg tussen Sougia en onze bestemming op dag 4.

Dag 4 - Chora Sfakion, Loutro, Agia Roumeli

De rit naar Chora Sfakion aan de zuidkust vanuit Chania is een bestemming op zich - enkele van Kreta's spannendste landschappen liggen langs de bergpas, met traditionele dorpjes die de bergflanken bedekken.

Luchtfoto van de haven van Chora Sfakion

Chora Sfakion is een beroemd dorp en charmant voor een wandeling. Maar misschien willen wij onze auto hier achterlaten en op een boot stappen om het betoverende haventje van Loutro te bekijken - de enige manier om in deze autovrije haven te komen is per boot of te voet. Het is een kort boottochtje.

Loutro Village in Chania

Of we kunnen in de boot blijven en naar Agia Roumeli gaan, de basis van de beroemde Samariakloof. Het meest dramatische deel van de kloof is helemaal aan het eind, dus wij kunnen die bekijken en dan een verfrissende duik nemen.

Dag 5 - Rethymnon stad, Spili, en Preveli

Een stadje verder dan Chania ligt Rethymno. Nog zo'n Venetiaanse schoonheid, en het is een perfecte uitvalsbasis om het centrum ten westen van het eiland te verkennen. Er zijn hier veel fantastische dingen te doen.

Rethymno oud haven

Na het verkennen van de oude stad met de Rimondi fontein en het Venetiaanse fort, kunnen we op weg naar het zuiden van het eiland. De rit naar Spili, een weelderig bergdorpje, is prachtig. Hier kunnen wij ons verfrissen in één van de mooiste fonteinen van Griekenland, met koud bergbronwater dat uit de bek van leeuwen gutst.

Preveli strand aan de Libische Zee

Verder naar het zuiden brengt ons naar Preveli - zowel een beroemd klooster als een geweldig strand. Wij kunnen beginnen bij het historische klooster. Dan kunnen we genieten van het uitzicht op de kustlijn, helemaal naar beneden langs de vele trappen die de kliffen afdalen om bij het palmbos en de rivier te komen, die een prachtig strand ontmoeten.

Dag 6 - Arkadi-klooster, Margarites-dorp, Bali-strand

Arkadi kloster

Het Arkadi-klooster is een van de beroemdste op Kreta, zowel vanwege de prachtige architectuur als vanwege de rol die het gespeeld heeft in de geschiedenis van Kreta, vooral tijdens een opstand tegen de Ottomanen.

Margarites Kreta

Een mooi traditioneel dorp ligt in de buurt. Margarites heeft een eeuwenoude traditie van keramiek, en u vindt er werkplaatsen die gespecialiseerd zijn in prachtig handwerk, met vernieuwende ontwerpen, zowel modern als antiek.

Hoofdstrand op Bali

Als we weer op de kustweg komen, komen we bij Bali. Deze reeks van vijf stranden in zijn eigen beschermde, naar het oosten gerichte baai behoort tot de mooiste stranden van Kreta. Een vissersdorpje ligt er aan de basis van.

Dag 7 - Heraklion - Knossos, Rocca al Mare en de Oude Stad, Musea, CretAquarium

Heraklion

De hoofdstad van Kreta is een fantastische bestemming op zich en de perfecte plaats om de unieke cultuur van Kreta te begrijpen. Wij kunnen de Minoïsche cultuur op haar hoogtepunt beleven, en ook de elegantie van de Venetiaanse cultuur, die deze mooie havenstad gevormd heeft.

Noordelijke ingang in het paleis van Knossos

Even buiten Heraklion ligt Knossos, het paleis van de Minoërs. De Minoërs waren een geavanceerde cultuur uit het Bronzen Tijdperk. Het paleis werd in het begin van de 20e eeuw gerestaureerd door Sir Arthur Evans en heeft een gedurfd rood palet en levendige reconstructies van muurschilderingen. U kunt zich hier een voorstelling maken van het Minoïsche leven.

Archeologisch Museum Heraklion

Daarna geeft een bezoek aan het Archeologisch Museum van Heraklion nog meer inzicht. U ziet er de originele schatten die bij de opgravingen zijn opgegraven.

Morozini fontein op het Leeuwenplein

Het Venetiaanse erfgoed van Heraklion geeft de stad elegantie. U kunt het zien bij het Rocca al Mare fort dat de haven bewaakt, de Venetiaanse Loggia, en de Morosini Leeuwenfontein.

Dag 8 - Matala en Agia Galini

Na een dagje cultuur in het stadscentrum roept het strand. Dit keer is het een van de beroemdste stranden ter wereld, vanwege een hele generatie bloemenkinderen die het hier heerlijk vonden. Dit is Matala, iets meer dan een uur van Heraklion, en, natuurlijk, de rit is prachtig. Op dit zandstrand in zijn ingesloten baai kunnen wij een voorproefje krijgen van de hippie-levensstijl. Er zijn tamarisken voor de schaduw, en een uitzicht op de piepkleine Paximadia eilandjes. Talrijke taverna's kunnen u een verse visvangst serveren.

Kreta Matala Strand 2020

Voor de afwisseling kunt u ook naar de populaire badplaats Agia Galini - "Heilige Rust" - gaan, ooit een traditioneel vissersdorpje en nog steeds heel charmant, met een goede zee.

Dag 9 - CretAquarium en een Waterpark (of, een Wijnmakerij)

Het CretAquarium is een prachtige plaats om echt in contact te komen met de schitterende biodiversiteit van de Middellandse Zee. Het is een traditionele Aquarium ervaring, een leercentrum, en een basis voor onderzoek. Het is prachtig met of zonder kinderen. Voor meer kindvriendelijke activiteiten kunnen we er een bezoek brengen aan het grootste waterpark van Kreta, Aqua Plus.

Cretaquarium

Als alternatief kunnen we een bezoek brengen aan één of meer van de uitstekende wijnhuizen rond Heraklion, waarvan er vele gespecialiseerd zijn in de teelt van oude Kretenzische druivensoorten, voor een echte proeve van geschiedenis en cultuur. De wijnhuizen om te bekijken zijn onder andere Alexakis, Lyrarakis, Douloufakis, Diamantakis, en Paterianakis, en ook de Kretenzische buitenpost van Boutaris.

Dag 10 - Agios Nikolaos

Agios Nikolaos 2019

Agios Nikolaos is betoverend, een havenstadje dat ook zijn eigen meer heeft, wat zorgt voor een havenervaring vol romantiek. Breng zeker een bezoek aan het standbeeld van Europa - naar wie ons continent genoemd is - op de rug van een reusachtige stier - dat is Zeus, die haar ontvoerde en naar Kreta bracht.

Mirabello Bay

Rondom Mirabello Bay liggen fantastische stranden. We kunnen kiezen - Havania, Voulisma, Almyros, Kitroplatia - of misschien een dagje strandhoppen, genietend van het befaamde mooie water. De meeste stranden zijn full-service, met ligbedden en ligstoelen, en er zijn ook vaak watersportfaciliteiten.

Avonds kunnen we rondwandelen in de jachthaven en de haven, en niet te vergeten in het meer van Voulismeni - om de perfecte taverna uit te zoeken voor een avondmaaltijd.

Dag 11 - Het eiland Spinalonga en Elounda

Eiland Spinalonga

Een van de beroemdste plaatsen aan deze kant van Kreta is Spinalonga - en dat is te danken aan het beroemde boek van Victoria Hislop - "The Island". Spinalonga is zwaar versterkt - het werk van de Romeinen, die hun zoutvlakten en de rijkdommen daaruit wilden beschermen tegen de piratenbendes die hier decennia lang, zelfs eeuwenlang, de zeeën beheersten. Het eiland is prachtig. De tweede reden waarom het zo beroemd is, is echter datgene wat de schrijver geïnspireerd heeft - de jaren die het eiland in de eerste helft van de 20e eeuw doorbracht als leprakolonie. Tussen de vervallen gebouwen bevindt zich een museum dat deze fascinerende periode beschrijft.

Elounda

Elounda is één van de beroemdste badplaatsen ter wereld - kom daarna kijken waar al die ophef over is, voor nog een heerlijke middag zwemmen bij Kolokitha, Skisma, en andere.

Dag 12 - Sitia - Vai en het Toplou klooster

Europa's grootste palmbos - een paradijs van dadelpalmen aan het strand - nu een beschermd gebied. Het strand zelf is ook fantastisch. Deze liggen op de noordoostelijke punt van Kreta, de moeite van het rijden waard.

Vai Strand palmbomen

Ook op dit afgelegen en mooie schiereiland vinden we het 15e eeuwse Toplou klooster, dat een belangrijke rol heeft gespeeld in de Kretenzische geschiedenis - zowel in de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog van 1821, als tijdens WII. Er is ook een prachtige iconenverzameling en een verzameling portretten, en een wijnmakerij.

Kerk in het Toplou klooster

Dag 13 - Kato Zakros - de Vallei van de Doden en het Paleis van Zakros

Wandelaars zijn dol op de Sitia streek van Kreta. Er zijn veel kloven, een deel van het E4 pad loopt hier ook, en het gaat door de Vallei van de Doden.

Zakros Kloof van de doden

De Vallei van de Doden is prachtig en vol positieve energie. Zij dankt haar naam aan het feit dat de Minoërs van het paleis van Zakros eens hun doden te ruste legden in de grotten hoog op de wanden van de vallei. Wij kunnen bovenaan beginnen, of gewoon naar Kato (lager) Zakros rijden en aan het eind naar binnen gaan, lopend zo ver als wij willen.

Vredig dorp van Kato Zakros

In Kato Zakros, aan het eind van de kloof, kunnen wij genieten van een van Kreta's meest rustgevende stadjes - slechts een handjevol authentieke taverna's aan het strand. Wij kunnen ook de ruïnes van het Minoïsche paleis van Zakros bezoeken.

Dag 14 - Ierapetra en Chryssi eiland

Ierapetra is de belangrijkste stad in het zuiden van Sitia, en een prachtige bestemming. De rit naar Ierapetra gaat door een gouden landschap en langs een schitterende kustlijn. Ierapetra heeft enkele bezienswaardigheden, waaronder de voormalige Ottomaanse moskee met zijn fontein en het Venetiaanse fort van Kales.

Fontein in Ierapetra

Maar een van de allerbeste dingen om te doen in Ierapetra is een bootje nemen naar Chrissi eiland, een onbewoond paradijs bedekt met zeldzame jeneverbesbomen. Het zwemmen hier is ongelooflijk, in heldere zeeën in levendige juweeltinten van turkoois en jade.

Strand van het eiland Chrissi

14 daagse rondreis op Kreta - een road trip

Een van de mooiste dingen van een roadtrip op Kreta is de schoonheid van het eiland met de auto te ervaren. Met genoeg dagen is geen van de ritten erg lang, ook die om ons naar huis te brengen niet. De Heraklion International Vliegveld ligt op minder dan anderhalf uur van Ierapetra.

Wij hopen dat u geniet van deze diepgaande ervaring van alles wat Kreta te bieden heeft!

Rental Center Crete - Car Hire
Hoofdkantoor: Nidas 1, Heraklion, Kreta, Griekenland 71307
+30 2810 240120
+30 2810 240120
betalingsmogelijkheden Protected by Sectigo SSL eurobank
EOT sign
Privacy / Gebruik van cookies - Sitemap - Bedrijfsgegevens
Rental Center Crete © Alle rechten voorbehouden. Gemaakt door Harry Anapliotis